Skip to main content
11.07.2024 | ה תמוז התשפד

תקווה לריפוי מחלות מעי דלקתיות

מחקרו של ד"ר שי בל מהפקולטה לרפואה, העוסק בשכבות ההגנה הריריות במעי, זכה במענק ERC

תמונה
שי בל

מחלות מעי דלקתיות כרוניות משפיעות על כ-1% מהאוכלוסייה בעולם המפותח. הטיפולים הקיימים היום למחלות אלה מחלישים את מערכת החיסון, מה שעלול להוביל לזיהומים חמורים ולהתפתחות סרטן. נוסף על כך, יותר ממחצית החולים אינם מגיבים לטיפולים הקיימים.

האם ניתן לגרום לגוף להגן על עצמו מפני מחלות המעי הדלקתיות? ד"ר שי בל מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת בר-אילן זכה במענק ERC  – קרן המחקר של האיחוד האירופאי, למימון מחקר שבמסגרתו מפותחת שיטה שתחליף את הטיפולים הקיימים, תעזור למעי להתגונן באופן בטוח יותר מפני גורמי המחלה, ותקל על סבלם של החולות והחולים.

ד"ר שי בל חוקר את המנגנונים המאפשרים לאדם לקיים יחסי גומלין תקינים עם המיקרוביום - טריליוני החיידקים, הנגיפים והפטריות המאכלסים את המעי. במצב תקין, הגוף משמש כבית חם וכמקור מזון למיקרוביום ואילו המיקרוביום מצדו מסייע לגוף לעכל מזון ביעילות.

מיקרוביום: האם חיידקי המעיים משפיעים על מחלות כרוניות?>>>

מחקריו של ד"ר בל מתמקדים בשאלה כיצד הרס היחסים בין האדם ובין המיקרוביום מוביל להתפתחות מחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס במעבדת בל משתמשים בכלים חדשניים כגון עכברים מהונדסים גנטית, מיקרוסקופיה חדישה וריצוף RNA , כדי לפצח את השאלה מדוע מתפתחות מחלות מעי דלקתיות וכיצד יהיה ניתן לטפל בהן.

במצב הבריא, האדם שומר על מרחק בטוח בינו ובין המיקרוביום על ידי יצירת אזור "מפורז" המורכב מרירית סמיכה וחלבונים אנטיביוטיים, אשר יחד מצפים את רקמת המעי והופכים אותה לבלתי עבירה עבור חיידקים. בעזרת הריר המופרש מתאים באפיתל המעי הנקראים "תאי גביע", פנים המעי מתקיים כסביבה חיצונית המופרדת מהסביבה הפנימית הכוללת את שאר האברים והרקמות. במצב בלתי מאוזן, כאשר החיץ הרירי נפרץ על ידי חדירת חיידקים, עלולה להתפתח מחלה דלקתית כרונית במעי, כגון קרוהן או קוליטיס, שגורמת לסבל רב והידרדרות בבריאות הכללית של החולה.

ב-2022 זכה ד"ר בל במימון ERC לטובת מחקר שכותרתו "קביעת המנגנונים מאחורי תפקוד לקוי של תאי הגביע", ומטרתו להבין מדוע מחסום הריר של המעי מתפרק וכיצד ניתן לרפאו. במסגרת זאת, גילתה קבוצת המחקר של ד"ר בל גישה אפשרית חדשה לטיפול במחלות המעי הדלקתיות. הקבוצה מצאה שיטה המשמשת לעידוד המעי לייצר ריר המגן על הרקמה מפני חיידקים ומסייע לריפוי המעי.

מענק ERC החדש שבו זכה ד"ר בל יאפשר לחוקרות ולחוקרים במעבדתו להמשיך במחקר לבחון את הגישה החדשנית הזו במודלים פרה-קליניים, ולקבוע האם יש לה פוטנציאל לטפל בחולים בקליניקה.

לימודי רפואה ותארים מתקדמים במדעי הרפואה והבריאות>>>