Skip to main content
23.01.2025 | כג טבת התשפה

150 אלף יורו של תקווה עבור מחלימים מסרטן

מחקרה של ד"ר ניצן גונן העוסק בשחזור הפוריות בקרב מבוגרים שחלו בסרטן בילדותם זכה במענק ERC

תמונה
Dr. Nizan Gonen

פריצת דרך מחקרית שעשויה לשנות את חייהם של חולי סרטן צעירים, זיכתה את  מעבדתה של ד"ר ניצן גונן מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן במענק   ERC Proof of Conceptבסך 150,000 יורו מטעם המועצה האירופית למחקר.

עבודתה של ד"ר גונן מתמודדת עם אתגר שעומד בפני משפחות של ילדים שאובחנו עם סרטן: בעוד גברים מבוגרים יכולים להקפיא זרע לפני כימותרפיה, לילדים שטרם הגיעו לגיל ההתבגרות אין כיום אפשרויות לשמר את פוריותם לפני טיפולי כימותרפיה שעלולים להותיר אותם עקרים.

ד"ר גונן וצוותה כבר השיגו ציון דרך משמעותי ביצירת אורגנואידים של אשכים – גרסאות זעירות של רקמת אשכים שגודלו במעבדה – מתאי עכברים, המסוגלים לשרוד עד תשעה שבועות תוך שמירה על מבנים תאיים תקינים. איברים מיניאטוריים אלה מראים סימנים מבטיחים של התחלת ייצור זרע, ומציעים שביב של תקווה למשפחות המתמודדות עם החלטות טיפול קשות.

"רופאים מייעצים היום להורי ילדים שחלו בסרטן, לשמר דגימות מרקמת האשכים של הילד לפני טיפולי הכימותרפיה, מתוך תקווה להתקדמות טכנולוגית עתידית," אומרת ד"ר גונן. "המחקר שלנו שואף להפוך את התקווה הזו למציאות."

לאור השיעור הגבוה יחסית של הילדים המחלימים מסרטן ומגיעים לבגרות, השלכות המחקר על איכות חייהם ועל הפוריות שלהם הופכות לחשובות יותר. המענק החדש יאפשר לצוותה של ד"ר גונן לקחת את הצעד הקריטי הבא: ניסיון ליצור אורגנואידים דומים באמצעות רקמה אנושית מביופסיות אשכים טרום-התבגרותיות.

הפרויקט המחקרי שנקרא "Restore-Fertility" (שחזור פוריות), ממחיש כיצד ביוטכנולוגיה חדשנית יכולה להתמודד עם דאגות אנושיות עמוקות ונותן תקווה למשפחות ברחבי העולם החולמות לראות את ילדיהן לא רק שורדים סרטן אלא משגשגים בכל היבטי חייהם הבוגרים, כולל האפשרות להקים משפחות משלהם.