שיתופי פעולה במחקר
המחקר באוניברסיטת בר-אילן מתמודד עם אתגרים משמעותיים ושואף לחולל שיפור באיכות חיינו. להרחבת האימפקט, חוברים חוקרי בר-אילן למאות מיזמים ושיתופי פעולה עם גופי מחקר ישראליים ומחו"ל, עם חברות בתעשייה ועם מוסדות ציבוריים וממשלתיים. הנה כמה משיתופי הפעולה שלנו:
שיתופי פעולה של המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים
מיקרוסקופים ברזולוציה גבוהה
המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים בבר-אילן BINA חבר לקבוצת המחקרCNRS מאוניברסיטת פריז, במחקר העוסק בפיתוח זכוכית ייחוס לקביעת פוקוס במיקרוסקופיית אור ברזולוציה גבוהה.
במסגרת הפרויקט, מכון הננו משתתף בתכנון וייצור שכבות הציפוי המיוחדות של הזכוכית. שיתוף הפעולה שזכה במענק המחקר התחרותי והיוקרתי "יורוסטר", הממומן על ידי האיחוד האירופי, יוביל ליצירת כלי לכיול מיקרוסקופ אור ברזולוציה גבוהה, שלא היה קיים עד כה.
קבוצות מחקר מונעות אתגר לשיפור הסביבה
המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים באוניברסיטת בר-אילן הקים מערך לשיתוף פעולה מחקרי עם מכון הננו של אוניברסיטת סידני באוסטרליה. המיזם כולל קבוצות מחקר משותפות במגוון תחומים במטרה לתת מענה לאתגרים בנושאים כמו אנרגיה ירוקה, אנרגיה מחזורית, זקנה, תוחלת ואיכות חיים, זיהוי מקודם של מחלות, קוואנטום ועוד. מבין חוקרי אוניברסיטת בר-אילן חברים במיזם זה פרופ' דוד זיתון, פרופ' דרור פיקסלר, פרופ' שולמית מיכאלי, פרופ' זאב זלבסקי ופרופ' יוסי מנדל.
תוכניות לקידום ההשכלה הגבוהה
המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים משתתף בפיתוח קורסים מקוונים באנגלית עבור תוכניות לימודים בינלאומיות במסגרת ארסמוס (תוכנית האיחוד האירופי לקידום ההשכלה הגבוהה במדינות שאינן שייכות לאיחוד). הקורסים, בתחומי ננוטכנולוגיה, אלקטרוניקה ופוטוניקה, נבנים על ידי כל חברי המאגד השייכים למוסדות מובילים באירופה.
מטרה נוספת שמקדמים פרויקטים אלה היא מדיניות של הסמכה (אקרדיטציה) אחידה והכרה אקדמית בקורסים בין מוסדות. כך מקודמת הבינלאומיות גם בזירת ההכשרה האקדמית. תוכניות הלימוד האקדמיות נבנו מתוך הבנת צרכי התעשייה בתחום.
אתר הפרויקט בתחום הננוטכנולוגיה
שיתופי פעולה עם המרכז הישראלי לפוטוניקה מתקדמת
המרכז הישראלי לפוטוניקה מתקדמת ICAP והמכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים באוניברסיטת בר-אילן משתפים פעולה במגוון תחומים, תחת מספר קבוצות משימה. ICAP מספק תשתית וידע לפרויקטים של פיתוח בתחומי מוליכים למחצה אופטיים, רכיבי סיבים אופטיים וסיבים אופטיים מיוחדים המשמשים בתחומי הדפסות תלת מימד, מרכזי נתונים, טלקומוניקציה, תצוגות, אנרגיות מתחדשות, מכשירים רפואיים ועוד.
פרופ' אבי פאר מהמחלקה לפיזיקה, ד"ר אלי כהן מהפקולטה להנדסה וד"ר שאול פרל מ-ICAP פועלים בפרויקטים משותפים בתחום החישה הקוונטית; פרופ' שולמית מיכאלי, פרופ' דורון גרבר, השותפים ממרכז הפוטוניקה, ברונו ספז ונטע ארד, מובילים קבוצת משימה בתחום הביו-קונברג'נס (טכנולוגיות רפואיות המשלבות ביולוגיה וידע הנדסי); פרופ' מוטי פרידמן מהפקולטה להנדסה, ד"ר יואב סינטוב וד"ר שלומי זילברמן מ-ICAP עובדים יחד בתחום פיתוח הסיבים.
תשתיות אופטיות לשיפור מערכות הדמייה
שיתוף פעולה של המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים באוניברסיטת בר-אילן עם חברת ההזנק הישראלית ספקטרליס, יוביל לשיפור משמעותי של מערכות ההדמייה הקיימות היום.
ספקטרליס מתמחה בפיתוח תשתיות אופטיות חדשניות ורכיבים למערכות הדמיה המבוססים על תהליכי ליטוגרפיה בקנה מידה ננומטרי. החברה משתמשת בטכניקות מתקדמות ליצור חומרים חדשניים הדורשים רמת מומחיות גבוהה במיוחד לאורך חיי מחזור הייצור של הרכיב. לצורך זה היא חברה ליחידת הפבריקציה במרכז הציוד של המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים ויחד עם אנשי המרכז הם עובדים ברמת מקצועיות גבוהה ומחויבות לאיכות תוצאות המחקר והפיתוח.
שיתופי פעולה נוספים של המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים:
- המעבדה הבינלאומית האיברית לננוטכנולוגיה - International Iberian Nanotechnology LaboratorBraga, Portugaly (INL),
- אוניברסיטת פריז - Université de Paris, Paris, France
- המכון למדעי הננו באוניברסיטת יובסקילה, פינלנד - Nanoscience Center (NSC) University of Jyväskylä (JYU ), Jyvaskyla, Finland
- המרכז הלאומי למדעי הננו ולטכנולוגיה של סין בבייג'ינג - National Center for Nanoscience and Technology, China (NCNST), Beijing, China
- המרכז למדעי הננו ולהנדסה, בבנגלור, קרנטקה, הודו - Centre for Nano Science and Engineering (CeNSE), Bangalore, Karnataka, India
- מרכז הננוטכנולוגיה באוניברסיטת אניאנג, סאול, דרום קוריאה - Nanotechnology Center of Hanyang University, Seoul, South Korea
- מכון הננו באוניברסיטת סידני, אוסטרליה
- מכון NanoSystems באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס - California NanoSystems Institute (CNSI), University of California, Los Angeles (UCLA), United States
- מכון NanoCenter באוניברסיטת מרילנד, קולג' פארק - · Maryland NanoCenter, University of Maryland (UMD), College Park, Maryland, United States.
שיתופי פעולה של המרכז הרב-תחומי לחקר המוח
מחקרים בתחום תסמונת דאון
פרופ' איתן אוקון חבר בקבוצת Trisomy 21 research society - החברה לחקר טריזומיה 21 (תסמונת דאון). במסגרת שיתוף הפעולה בקבוצת מחקר זו, בוצעו מחקרים מקיפים ופורסמו מאמרים בין היתר על תסמונת דאון ופגיעות חיסונית ופגיעות לקורונה.
אחד ממחקרי הקבוצה עוסק בהפרעה בוויסות מערכת החיסון במבוגרים עם תסמונת-דאון, ומחקר נוסף, שבוצע כהמשך, מראה שמבוגרים עם תסמונת-דאון, להם סיכון גבוה יותר להידבקות בנגיפים התוקפים את מערכת הנשימה, נמצאים בסיכון לתחלואה קשה יותר בקורונה בשל חוסר הוויסות חיסוני. עוד הראה המחקר כי מבוגרים עם תסמונת דאון נמצאים גם בסיכון להופעה מוקדמת של מחלת האלצהיימר, גורם סיכון להידבקות בקורונה ולסיבוכי המחלה.
אפליקציה חדשה להפחתת מתח
Stress.O.S היא אפליקציה חדשנית להפחתת מתח ובנית חוסן נפשי בצורה מהנה ולא פולשנית. האפליקציה מכילה משחקים אסוציאטיביים מבוססי מחקר, שנועדו לאמן את המשתמש להרחיב את החשיבה ולשבור את הלולאה שהוא תקוע בה.
לסטרס שאינו מטופל כראוי עלולות להיות השלכות בריאותיות ונפשיות מרחיקות לכת; סטרס כרוני ממשיך לדגור במוח ועלול להוביל לירידה בנוירוגנזה, כלומר ביצירת נוירונים חדשים במוח הבוגר. במצב סטרס החשיבה נעשית צרה ומצומצמת. במעבדת המוח הקוגניטיבי של פרופ' משה בר, נמצא שאפשר להרחיב את דפוסי החשיבה ולהפוך אותה ליותר חופשית וזורמת.
את האפליקציה פיתחו ד"ר עינב סודאי וד"ר טל איבנקובסקי יחד עם פרופ' משה בר, מהמרכז הרב תחומי לחקר המוח במסגרת חממת היזמות של בר-אילן, Unbox. כשלב ראשון במיזם החוקרים מעוניינים ליישם את האפליקציה להפחתת סטרס בקרב סטודנטים ונמצאים במגעים עם שירותי הייעוץ לסטודנט במגוון אוניברסיטאות ברחבי ארצות הברית לצורך עריכת פיילוטים ושיתופי פעולה מחקריים.
שיתוף פעולה של הפקולטה לרפואה
זמן קצר לאחר חתימת הסכמי הנורמליזציה של ישראל עם מדינות המפרץ, חתמה אוניברסיטת בר-אילן על הסכם שיתוף פעולה עם "גולף מדיקל", אוניברסיטה פרטית באמירויות. שיתוף הפעולה יתמקד בפעילות הפקולטה לרפואה בגליל ויכלול נושאים של רפואה ובריאות הציבור. במסגרת שיתוף פעולה זה ייערכו חילופי סטודנטים ומחקרים משותפים.
שיתופי פעולה של המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה
המרכז לסוציולוגיה תרבותית באוניברסיטת בר-אילן שואף להפוך לפורום ארצי ובינלאומי להחלפת ידע ורעיונות בין חוקרים בתחום. החוקרים במרכז עובדים בשיתוף פעולה קרוב עם המרכז לסוציולוגיה תרבותית באוניברסיטת ייל, הכולל עבודה משותפת על פרסומים, חילופי סגל, עמיתי מחקר ותלמידים מתקדמים, השתתפות בסדנאות וכנסים והרצאות אורח.