זרקור על מהפכת הקטיפה
ב-17 בנובמבר 1989 החלה מהפכת הקטיפה שהביאה לסיומה של תקופה בת 41 שנות שלטון קומוניסטי בצ'כוסלובקיה. ד"ר זוהר מאור מהמחלקה להיסטוריה כללית באוניברסיטת בר-אילן כותב על המהפכה שבה הפגנות ללא אלימות הובילו לחילופי שלטון
ב-17 בנובמבר 1989 החלה מהפכת הקטיפה שהביאה לסיומה של תקופה בת 41 שנות שלטון קומוניסטי בצ'כוסלובקיה. ד"ר זוהר מאור מהמחלקה להיסטוריה כללית באוניברסיטת בר-אילן כותב על המהפכה שבה הפגנות ללא אלימות הובילו לחילופי שלטון.
בשונה משכניהם במרכז-מזרח אירופה, הצליחו הצ'כים והסלובקים לפתח תרבות דמוקרטית ופרו מערבית כשהקימו מדינה משותפת לאחר מלחמת העולם הראשונה. אולם ב-1938 השתלטה על המדינה גרמניה הנאצית ושלטה בה עד תום מלחמת העולם השנייה. צ'כוסלובקיה שוחררה מהכובש הנאצי בידי הצבא האדום הסובייטי וסופחה לגוש המזרחי ("ברית ורשה"), שבו שלטו מפלגות קומוניסטיות מקומיות בעזרת הכוח הצבאי של ברית המועצות. כך שוב איבדו הצ'כים והסלובקים את חירותם.
לאחר שבינואר 1968 נבחר אלכסנדר דובצ'ק הסלובקי למזכיר המפלגה הקומוניסטית, התחיל ה"אביב של פראג": דובצ'ק ניסה לשלב את הקומוניזם עם המסורת הדמוקרטית הצ'כוסלובקית ואפשר לאזרחים יותר חופש. צעדים אלה לא מצאו חן בעיני הנהגת ברה"מ והיא שלחה חצי מיליון חיילים כדי להחזיר את המדינה הסוררת לתלם. למרות התנגדות אזרחית מעוררת השראה, המפלגה הקומוניסטית נכנעה, דובצ'ק הודח וצ'כוסלובקיה חזרה לקומוניזם הנוקשה.
כדי לזכות מחדש בחירותה, נאלצה צ'כוסלובקיה להמתין להתפרקות ברית המועצות והגוש המזרחי, שהחלה עם עליית מיכאיל גורבצ'וב לשלטון. גורבצ'וב הבין שארצו עומדת בפני קריסה כלכלית, שאין למנעה ללא תהליכי ליברליזציה של המשק, דמוקרטיזציה הדרגתית ופיוס עם המערב שחייב את פירוק הגוש המזרחי.
תהליכים אלה, שהחלו ביולי 1987, גררו תגובות מהירות בכל הגוש המזרחי, ובהן מהפכת הקטיפה. היא נקראת כך כי התבצעה ללא אלימות, בניגוד למה שקרה בליטא למשל, בה השחרור מברה"מ התנהל תוך עימות צבאי. המהפכה החלה בהפגנת סטודנטים שפוזרה בכוח בידי המשטרה, ובעקבותיה זרמו לבירה פראג חצי מיליון מפגינים מכל שכבות האוכלוסייה, שגרמו לשלטון הקומוניסטי להתפטר.
היה זה אך סמלי שמנהיגי המהפכה היו דובצ'ק, שהודח באביב של פראג, ו-ווצלאב האבל, סופר ומחזאי שהפך ללוחם חירות ושהה תקופות ארוכות בכלא עקב הבעת דעותיו. הצ'כים והסלובקים יכלו לממש שוב את תפיסתם הדמוקרטית ולהיות חלק מהמערב. 19 שנה לאחר שהפגנות עממיות לא הועילו להשגת חירות, התפרקות הגוש המזרחי אפשרה להפגנות להצליח ולשנות את פניה של צ'כוסלובקיה.
רוצים לדעת איך עוד חוקרים ומשפיעים במחלקה להיסטוריה כללית? היכנסו
מעוניינים לקרוא על זרקורים נוספים לאורך השנה? היכנסו