Skip to main content
|

מכיפת ברזל ועד מערכת החץ

פרס מפעל חיים ממערכת הביטחון האמריקאית לד"ר עוזי רובין, האיש מאחורי מערכות ההגנה האוויריות המתקדמות בעולם

Image
כיפת ברזל

בזמן שכולם חשבו שיירוט טילים משייטים באוויר, הוא מדע בדיוני, ד"ר עוזי רובין, כבר עבד על רתימת הטכנולוגיות המתקדמות ביותר והפיכתן לכלי הגנה מצילי חיים. ד"ר רובין, חוקר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן, ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון, מייסד מנהלת חומה, האחראית למיזמי ההגנה האקטיבית נגד טילים בליסטיים ורקטות, אבי מערכת החץ וזוכה פעמיים בפרס ביטחון ישראל, קיבל השנה (2024), פרס מפעל חיים יוקרתי מהתאחדות תעשיות ההגנה האמריקאית. "אני אולי פנסיונר של מערכת הביטחון," הוא אומר בחיוך, "אבל המחקר והחדשנות הם דרך חיים."

מהפיקציה המדעית למציאות מצילת חיים
בטקס מרשים שנערך בוורשה, עמד ד"ר עוזי רובין מול הקהילה הביטחונית הבינלאומית וקיבל פרס מפעל חיים יוקרתי מטעם התאחדות תעשיות ההגנה האמריקאית. מאחורי הטקס הפורמלי מסתתר סיפור מרתק על אדם אחד, שהקדיש את חייו להגנה על אזרחים מפני איומי טילים.

החזון שהפך למציאות
ב-1991, כשרבים חשבו שיירוט טילים הוא רעיון בדיוני, הקים ד"ר רובין את מנהלת "חומה" האמונה על ההגנה נגד טילים, ועמד בראשה. תחת הנהגתו, עד 1999, המנהלת הובילה את פיתוח מערכת ההגנה הראשונה מפני טילים בישראל - טיל החץ. זה היה הישג טכנולוגי שחולל שינוי יסודי בתפיסה הצבאית, מעבר להגנה אקטיבית.

UziRubin_FBPost_01

מחדש פורץ דרך
הישגיו המקצועיים של רובין זיכו אותו בפרסים רבים ומכובדים. הוא זכה פעמיים בפרס ביטחון ישראל – ב-1996 על עבודתו על מערכת החץ, ושוב ב-2003 על תפקידו בפיתוח לוויין הריגול אופק. ב-2000 הוא קיבל פרס מהסוכנות האמריקאית להגנה מפני טילים, שביסס עוד יותר את מעמדו כדמות מפתח בינלאומית בתחום החדשנות הביטחונית.

מביטחון לאומי להשפעה עולמית
בין 1999 ל-2001 כיהן ד"ר רובין כמנהל בכיר לתפוצת טילים וטכנולוגיה במועצה לביטחון לאומי של ישראל. מומחיותו הובילה אותו למרכז לביטחון בינלאומי ובקרת נשק באוניברסיטת סטנפורד, שם ערך מחקר פורץ דרך על תפוצת טילים בליסטיים בעולם השלישי.

ממשיך להשפיע
היום, כחוקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן, ד"ר רובין ממשיך לעצב ולהשפיע בתחום. ב-2019 פרסם את ספרו "ממלחמת הכוכבים לכיפת ברזל", המבוסס על עבודת הדוקטורט שלו, ומתעד את התפתחות ההגנה האקטיבית בישראל. דרך עבודתו המתמשכת ופרסומיו, ד"ר רובין מוכיח שחדשנות בטכנולוגיות הגנה אינה רק עניין של פתרונות הנדסיים, אלא בעיקר היכולת לחזות איומים ולפעול מבעוד מועד. פרס מפעל החיים האחרון שקיבל מכיר בתרומותיו מהעבר וגם בהשפעתו המתמשכת על קהילת ההגנה העולמית מפני טילים. "המחקר שלי כיום נובע מהלקחים והניסיון שצברתי. אני מתמקד בנושאי מחקר ספציפיים שמעניינים אותי, בעיקר בתחום הלוחמה והטכנולוגיה הצבאית."