טיפים לבניית מצגת טובה
במהלך הלימודים, בעיקר לתארים מתקדמים, נתבקש לעמוד מול חברינו לכיתה ומול המרצים ולהציג רעיונות ומחקרים. בעידן המסכים, מצגת היא אמצעי שיעזור לנו לשמור על הערנות והקשב של השומעים וגם עוזרת לנו לשמור על חוט המחשבה שלנו ולהתמקד.
להלן כמה 'כללי אצבע' להכנת מצגת טובה ויעילה גם בלי להיות אשפי מדיה.
- נא לא להעמיס טקסט! מצגת איננה ספר והקהל שלנו לא אמור לקרוא את החומר מהשקופית. בשקופית רצוי להציג כמה נקודות המסכמות את הרעיונות המרכזיים שעליהם אנו מדברים. רצוי שהמספר לא יעלה על חמש נקודות (בּוּלֶטים) בשקופית אחת.
- האם הקריאה נוחה? מומלץ לוותר על גוּפָנים מיוחדים, על צבעים זוהרים, על שורות צפופות ועל אותיות קטנות מדיי. כל אלה יכבידו על הקריאה. יש להקפיד על גוּפָן פשוט וקריא, בגודל נוח, עם מרווחים גדולים בין השורות, ועל צבע טקסט כהה על רקע בהיר. מה שלא נכנס לשקופית אחת, ייכנס לשקופית הבאה.
- ננצל בחוכמה את האפקט החזותי. מצגות הן כלי מצוין להצגת טבלאות, תרשימים, גרפים, תצלומים, איורים, סרטונים קצרים וכל דבר אחר שקשה יותר להעביר באופן מילולי. כדאי לנצל זאת.
- יפה כן, מקושקש - פחות. התוכנות ליצירת מצגות מאפשרות שימוש באנימציות ואפקטים, אבל זה לא אומר שחייבים לנצל זאת. מומלץ להשתמש באפקטים רק אם הם תורמים להמחשה.
- ניתן קרדיט! אם אנו משלבים במצגת תצלום, מפה, תרשים וכדומה, נקפיד לוודא שמותר לעשות זאת מבחינת זכויות יוצרים, ונציין מהיכן נלקחה התמונה.
- נעשה חזרות ונעמוד בלוחות הזמנים. בדרך כלל הרצאה או מצגת תחומים בזמן הצגה. חזרות מקדימות לבחינת מסגרת הזמן וה'זרימה' – יעשו פלאים. רצוי כמובן להציג אותה בפני מישהו. אפשר בהחלט לשלב מצגת בהרצאה שאתם קוראים מהדף. זכרו שבכל דקת דיבור נכנסות 120-100 מילים והכינו טקסט באורך המתאים.
- קשר עם הקהל. בין אם אנו קוראים מהדף ובין אם מדברים ללא 'תיווך', חשוב להפנות מדי פעם מבט לקהל, כדי לראות שכולם ערים ועם העיניים אלינו. נחמד ויעיל להפנות מדי פעם שאלה לקהל.