Skip to main content
|

היכולת להסביר בפשטות רשתות פיזיקליות מורכבות

הדוקטורנט בניה גרוס, מלגאי הנשיא, פרסם עד כה 15 מאמרים וספר אחד, והציג את עבודותיו העוסקות ברשתות פיזיקליות תלויות, ב-9 כנסים

Image
בניה גרוס

הכירו את בניה גרוס, סטודנט בתוכנית המצטיינים עם מלגת הנשיא, שחוקר תופעות קריטיות ברשתות פיזיקאליות תלויות, בהנחיית פרופ׳ שלמה הבלין, חתן פרס ישראל לפיזיקה (2017).

לפני כעשור, חוקרים גילו כי רשתות בטבע ובטכנולוגיה, תלויות האחת בשנייה ואינן מופיעות בצורה מבודדת. בעקבות כך, פותחה ונחקרה פרדיגמה שמתארת קשרי תלות בין רשתות שונות, כגון רשתות תשתיות המורכבת מרשתות חשמל ותקשורת.

"המחקר שלי עוסק ברשתות פיזיקאליות תלויות, כגון רשתות מגנטיות או סופר-מוליכות תלויות", אומר גרוס, "הסיבה שבחרתי בתחום, היא האלגנטיות שיש ביכולת לפשט מערכת מורכבת לצורה אבסטרקטית של קודקודים ושל קשתות, ובכל זאת לשמר את היכולת להסביר תופעות מורכבות המופיעות בה".

גרוס מציין לטובה את חווית המחקר והלימוד בבר-אילן ובמחלקה לפיזיקה בפרט. "הקורסים מעניינים, הסגל קשוב לצורכי הסטודנטים. אציין במיוחד את המנחה שלי, פרופ׳ הבלין, שמלבד היותו אחד החוקרים מהמובילים בעולם, מקשיב לסטודנטים ותמיד בגישה מאירת פנים". בנוסף הוא מתייחס גם לאווירה החברתית במעבדה וההווי המחקרי, שהיו מהנים ומשמעותיים עבורו, "לעתים נשארנו עד לשעות מאוחרות מאוד במעבדה, בשביל ההווי ולא לשם מחקר בלבד".

מלגת הנשיא שקיבל גרוס, מאפשרת לו להשקיע את רוב זמנו במחקר ובעשייה אקדמית. עד היום, הוא פרסם 15 מאמרים וספר אחד, והציג את עבודותיו ב-9 כנסים. השנה הוא זכה גם במלגת כץ לדוקטורנטים מצטיינים ובשנה שעברה בפרס הרקטור לדוקטורנטים על הצטיינות במחקר.

"באחרונה פורסם מאמר שלנו ב-Nature Physics בשיתוף פעולה עם קבוצת מחקר של פרופ׳ אביעד פרידמן", הוא מספר, "במאמר הראנו בפעם הראשונה, לאחר יותר מעשור של מחקר תאורטי על רשתות תלויות, כיצד ניתן ליישם זאת במעבדה באמצעות מערכת רשתות סופר-מוליכות תלויות. למערכות אלו ישנם יישומים אפשריים של חומרים מרובי שכבות, חדשניים וגלאים רגישים".

לצד לימודיו, מצא גרוס גם זמן לתרום לקהילה: "במהלך הדוקטורט, התנדבתי בתוכנית יואל הפועלת בבר-אילן לקידום סטודנטים מקהילת יוצאי אתיופיה. אני ממליץ בחום למי שיש להם זמן, להשתתף בתוכניות ולהיות חונכים, זה משמעותי מאוד ויכול ממש לשנות את העתיד של אדם אחר". וחוץ מזה, הוא מוצא זמן גם לשחק כדורסל, ללמוד תורה ולנגן בגיטרה ופסנתר.

ומה הלאה? "בשנה הבאה אני מתחיל פוסט דוקטורט באוניברסיטת נורת׳איסטרן בבוסטון בהנחית פרופ׳ לאזלו בראבאשי בנושא של רשתות רפואיות. אני מקווה שבעתיד תחום הרשתות ישפר באופן משמעותי את חיינו בכל ההיבטים שבהם הוא רלוונטי".

רוצים להצטרף גם אתם ללימודים במסגרת תוכנית המצטיינים עם מלגת הנשיא? היא מיועדת למצטיינים ולמצטיינות, בוגרות ובוגרי תואר שני עם תזה, או העומדים לסיים את לימודי התואר השני במהלך תשפ"ג (בציון 90 לפחות), המתעתדים להתחיל את לימודיהם לקראת התואר השלישי בשנת הלימודים תשפ"ד, וכן בוגרים מצטיינים ביותר במסלול ישיר לדוקטורט. המלגה כוללת מימון של עד 72,000 שקלים לשנה, לתקופה של ארבע שנות לימוד; פטור מלא משכר לימוד; וסיוע במימון נסיעה שנתית לחו״ל להצגת עבודת המחקר בכנסים בינלאומיים.

לתוכניות הלימוד בפקולטה למדעים מדוייקים היכנסו