Skip to main content
26.07.2021 | יז אב התשפא

מיזם "קחו אתכם את הזבל" יקודם בעולם כפורץ דרך

27 מועצות מקומיות ומועצות אזוריות חתמו על אמנת המיזם והתחייבו לבצע הסברה, חינוך, ואכיפה ברוחו, החלו פעילויות הסברה חינוך ואכיפה ברשויות ו-30 רשויות נוספות הביעו נכונות להצטרף גם הן למיזם

תמונה
זבל

ערימות גדולות של זבל מציפות את המרחב הציבוריי בישראל. רחובות עירוניים, חורשות, חופי ים, פארקים, מעיינות, מסלולי טיולים, אתרי זיכרון, וגם כל פח וסביבתו, מזוהמים. פרופ' מיכל ציון ראשת המרכז להוראת המדעים באוניברסיטת בר-אילן ומומחית בחינוך סביבתי, נחלצה לפני שנה לסייע בפתרון בעיית הזבל, שמגפת הקורונה אף החמירה. כדי ליצור פתרון מעשי לתופעה, היא הקימה בקיץ 2020 את המיזם "קחו איתכם את הזבל". כעת היא מסכמת שנה של פעילות והישגים.

המיזם פועל לשינוי חינוכי ותודעתי למניעת השלכת פסולת במרחב הציבורי, בדגש על אחריות אישית של התושבים לקחת איתם את הזבל הביתה, או למקום פינוי אשפה מסודר. מטרת המיזם היא לפתח אחריות סביבתית-אישית, בה כל אזרחי מדינת ישראל, קטנים כגדולים, יכירו בשטחים הציבוריים כמשאב לאומי שיש לטפחו מתוך תפיסה מוסרית וערכית. ערכי המיזם: אחריות אישית, ערבות הדדית, קיימות, שייכות, ואהבת הארץ והטבע.

"אנו מציעים טיפול שורש מניעתי ומתקן לתופעת הזוהמה במרחבים הציבוריים. טיפול זה יביא בהכרח להקטנת הצריכה, למעבר לשימוש בכלים רב-פעמיים, לניהול פסולת יעיל יותר על ידי הרשויות, לחיסכון תקציבי גדול מאד בהקשר לניקיון המרחב הציבורי. בהמשך פיתוח האחריות האישית של התושבים בהקשר לזבל תסייע בהתמודדות עם אתגרים נוספים חשובים הקשורים למשבר האקלים," מסבירה פרופ' ציון.

מטרותיו המעשיות של המיזם הן: הסברה - שינוי תפיסה מקצה לקצה בקרב תושבי ישראל; חינוך - פיתוח אחריות אישית שתוביל את האזרחים להימנע מהשארת פסולת ברשות הרבים; אכיפה וניהול פינוי אשפה - גיבוש תכנית לאומית למיגור תופעת "הלכלוך ברשות רבים" בשיתוף פעולה עם קובעי המדיניות בישראל.

המדינה טובעת בזבל

תופעת הזבל במרחב הציבורי, שהפכה לחלק משגרת חיינו, מובילה לזיהום מקורות המים, האוויר והקרקע וגורמת לנזקים חמורים למגוון הביולוגי. היא פוגעת ברווחה הסביבתית-פיזית והחברתית, גורמת לזילות ערכי הערבות ההדדית, לזלזול בזכותו של אדם ליהנות מהיופי והשלווה במרחב הציבורי ופוגעת בזכויות היסוד שלו. התופעה תועדה בספר הזבל הווירטואלי הגדול של ישראל המורכב מתמונות ששלחו אזרחים שתיעדו מקרי השלכת פסולת במרחבים הציבוריים ובטבע. מבצעי ניקיון שמתרחשים מעת לעת אינם פותרים את הבעיה. "על אף הפעולות בתחום ניקיון המרחב הציבורי והמיליארדים המושקעים לאורך השנים במבצעי ניקיון של מתנדבים ושל רשויות, הבעיה רק הולכת ומחריפה," מסבירה פרופ' ציון. "מבצעי ניקיון יוצרים מצג שווא של סיפוק רב למתנדבים (בעיקר ניקיון למצפון), אבל התועלת זמנית מאוד. זמן קצר לאחר המבצע, המקומות יהיו מלוכלכים שוב. מה שחמור יותר הוא שהמסר המתקבל ממבצעי ניקיון אלו הוא שמותר ללכלך כי יש מי שמנקה אחרינו. גם הפחים הם חלק מהבעיה. בכל מקום שבו יש פח נוצרת מזבלה."

שנה מתחילת המיזם כבר אפשר למנות הישגים: למיזם חברו יהודים, ערבים, דרוזים, חילונים, דתיים, פריפריה ומרכז. יש למיזם לוגו וסיסמא רשמיים וזוג פרזנטורים מאוירים המכונים "אחי" ו"שלי" המדגישים בשמם את האחריות האישית. מתנדבי המיזם פועלים בצוותים כדי לקדמו, ובמקביל הרעיון מכה גלים ברחבי הארץ בערוצים שונים כמו קבוצת הפייסבוק "קחו אתכם את הזבל" ובערוץ יוטיוב של המיזם.

27 מועצות מקומיות ומועצות אזוריות חתמו על אמנת המיזם והתחייבו לבצע הסברה, חינוך, ואכיפה ברוחו, החלו פעילויות הסברה חינוך ואכיפה ברשויות ו-30 רשויות נוספות פנו למיזם וביקשו פרטים. נערכו מפגשי הסברה וכנסים מקומיים, והנהלת המרכז לשלטון מקומי הוציאה מכתב המלצה רשמי לכל הרשויות לפעול ברוח המיזם. המיזם נבחר על ידי משרד החוץ כמיזם פורץ דרך לקידום על ידי שגרירי ישראל בעולם.

בתחום החינוך חברו למיזם מפקחים ראשיים ורכזים ממשרד החינוך. בתי ספר ואשכולות הפיס למדעים ואומנויות מכל הארץ ביצעו פעילויות חינוך והסברה בבתי הספר, הקהילה והיישובים, כולל ראשות הרשות המקומית או האזורית. נערך כנס תלמידים שבו הציגו התלמידים את תוצרי הלמידה שלהם והאקטיביזם במסגרת המיזם. בכנס ברכו שר החינוך לשעבר יואב גלנט ושרת המשרד להגנת הסביבה לשעבר גילה גמליאל. נציגת המיזם שיפאא ותד, מורה למדעי הסביבה מאורט ערבי רמלה, קבלה את אות אשת החינוך של השנה בוועידה השנתית של האגודה הישראלית לאקולוגיה וסביבה. בית הספר "בית ירח" בעמק הירדן הוא בית הספר הראשון שחתם על אמנת "קחו איתכם לבתי ספר", ומועצת התלמידים הארצית נערכת לקדם את עקרונות המיזם בשנת תשפ"ב. צוות המיזם הציג את המיזם בפני נציגי תנועות נוער במטרה לחבר אליו את מועצת תנועות הנוער. צפויה גם פעולה בשיתוף עם צה"ל.

מה הלאה? שלב חשיפת הרעיון עבר בהצלחה יתרה. כעת על הפרק הגברת שיתוף הפעולה עם המשרד להגנת הסביבה, משרד החינוך, מרכז השלטון המקומי ומרכז המועצות האזוריות, המגזר העסקי והגופים הירוקים ליצירת תוכנית לאומית למיגור הטינופת במרחב הציבורי בישראל ברוח "קחו איתכם את הזבל".