אפשר להדביר גם בלי לפגוע בסביבה!
פיתוח חדש שמבוסס על נטרול התקשורת הבין-חיידקית מוכיח שאפשר למנוע מהחיידקים להזיק ליבול, מבלי לזהם את הסביבה

איך ניתן להגן על יבולים חקלאיים מפני מחלות וחיידקים מזיקים בלי לגרום נזק לסביבה? זוהי דילמה המלווה את עולם החקלאות עשרות שנים. מחד, חומרי הדברה מסורתיים יעילים בטווח הקצר, אך מאידך הם מזהמים את הקרקע והמים, פוגעים במגוון הביולוגי ומובילים להתפתחות עמידות של גורמי מחלות.
שיתוף פעולה מחקרי בין חוקרים מתחומי הכימיה החישובית ומדעי הצמח מציג פתרון אפשרי לדילמה זו. פרופ' חנוך סנדרוביץ' מהמחלקה לכימיה ומרכז "כימלייף" לכימיה יישומית באוניברסיטת בר-אילן, חבר לד"ר איריס ידידיה ממכון וולקני במטרה לפתח דור חדש של חומרי הדברה ידידותיים לסביבה.
הפיתוח שלהם מתבסס על שיטה המשתיקה את מנגנון התקשורת של חיידקים מזיקים במקום להרוג אותם, ובכך מונעת את הפגיעה ביבולים ללא השלכות סביבתיות שליליות.
מנטרלים את החיידקים במקום להשמידם
התקשורת החיידקית מאפשרת למיקרואורגניזמים לתאם התקפות על צמחים ולגרום להם נזק משמעותי. על ידי קטיעת האותות מבלי להשמיד את החיידקים עצמם, החוקרים מצליחים לעקוף את מנגנוני העמידות המתפתחים בחיידקים, ובכך מציעים דרך נקייה ובטוחה יותר להגנה על גידולים חקלאיים.
צוות המחקר משתמש בטכנולוגיות מידול מולקולרי לפיתוח תרכובות המשבשות את מנגנון התקשורת הזה - תהליך המכונה "חישת נוכחות קבוצתית" (Quorum Sensing).
חלופה שתשמור על בריאות המערכות האקולוגיות
"אנו מקווים שהתרכובות שאנחנו מפתחים יהיו מוכנות לשימוש מסחרי בעתיד הקרוב," אומר פרופ' סנדרוביץ'. "המטרה שלנו היא ליצור חלופה בת-קיימא לחומרי ההדברה המסורתיים - חלופה שלא רק תגן על היבולים אלא תשמור גם על בריאות המערכות האקולוגיות שלנו."
הפרויקט זוכה לתמיכה מגורמים כמו קרן המחקר החקלאי הדו-לאומית ארה"ב-ישראל (BARD), משרד החקלאות, קרן ההשקעות האגרו-טכנולוגית COPIA ורשות החדשנות, ומקבל הכרה בינלאומית. מחקרים בנושא שפורסמו בכתבי עת מדעיים מדגישים את הפוטנציאל של פתרון זה.