Skip to main content
09.02.2025 | יא שבט התשפה

בבר-אילן הירוק הוא הרבה יותר מדשא

מדלק המופק מאצות ועד קירות ירוקים בקמפוס - הצצה אל המחקרים, תוכניות הלימוד והיוזמות הקהילתיות שהופכים את בר-אילן לאוניברסיטה מובילה גם בתחום הקיימות

תמונה
קמפוס ירוק

ייצור אנרגיה נקייה ואגירתה
ידעתם שאפשר לייצר דלק מאצות? מחקר שמוביל ד"ר ירון יהושע מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן, מציע תחליף יעיל, זול ובר קיימא לדלקים פוסיליים. החיפוש אחר מקורות אנרגיה טבעיים וידידותיים לסביבה במטרה לצמצם את זיהום האוויר, למזער את נזקי שינויי האקלים ולהיטיב עם הסביבה, מעסיק יותר מ-50 קבוצות מחקר באוניברסיטה, בהם כמה מהחוקרים מהמובילים בעולם בתחומי האנרגיה. 

פרופ' ליאור אלבז, עוסק  בהפקת חשמל ממימן, באמצעות תאי דלק, טכנולוגיה המאפשרת גם את אגירת האנרגיה . לפיתוח של פרופ' אלבז, מהמחלקה לכימיה, יש פוטנציאל לחולל מהפכה של ממש באחסון וייצור האנרגיה ולהביא להפחתה משמעותית בשימוש בדלקים מזהמים. במעבדה לאלקטרוכימיה בראשותו של פרופ' דורון אורבך עובדים על פיתוח נוסף שישפיע על תעשיית הרכבים החשמליים - סוללת ליתיום מתקדמת לרכב חשמלי.  

ויש גם פיתוחים שכבר נוסו בהצלחה גם בקמפוס: רובוט חדשני לניקוי פאנלים סולאריים, המבוסס על טכנולוגיה שפיתח פרופ' גל קמינקא מהמחלקה למדעי המחשב, שיפר את תפוקת החשמל של הפאנלים הסולאריים בקמפוס בכ-20%.

הקטנת זיהום האוויר וקידום החקלאות 
תהליכי העיור המואצים גורמים להתמעטות שטחים פתוחים וירוקים, וגורמים לעליית הטמפרטורה באזורים הסואנים, ולזיהום האוויר. ניסוי שמתקיים במסגרת המרכז לערים חכמות של בר-אילן בשיתוף עם אוניברסיטה בסין בוחן כיצד ניתן לצמצם את התופעות הללו. את הניסוי הוביל פרופ' איתמר לנסקי שהקים בקמפוס קירות ירוקים, ובדק את השפעתם על הסביבה. בפרויקט אחר שלו, רתם פרופ' לנסקי את הטכנולוגיה לטובת החקלאות, ופיתח יישום שמסייע לחקלאים לייעל את זמני הזריעה והקצירה של הגידולים תוך שימוש בנתוני לוויין.

מחקר נוסף המתמקד בחקלאות בוחן את האפשרות לגדל גידולי שדה לצד לוחות סולאריים. הצלחתו של מחקר זה אותו מובילים פרופ' יגאל כהן וד"ר יריב בן נעים, עשויה להוביל לפתרון המאפשר שימוש כפול בקרקע ולפתור כך דילמה כלל עולמית – האם לגדל עגבניות בשדה שלי או לייצר בו אנרגיה מהשמש.

מלחמה במשבר האקלים דרך רגולציה
כדי לפתור את משבר האקלים, המתבטא בין היתר בשריפות, הצפות, גלי חום וגלי קור קיצוניים, לא מספיק לפתח טכנולוגיות ופתרונות מדעיים – צריך גם לחוקק חוקים שמגנים על הסביבה. בכך מתמחה פרופ' אורן פרז, העומד בראש הקליניקה לרגולציה סביבתית של הפקולטה למשפטים. פרופ' פרז גם הקים את התוכנית לתואר שני ברגולציה ומדיניות סביבתית, היחידה בתחומה בישראל, בשיתוף עם ד"ר אורית רותם, מהמחלקה לסביבה תכנון וקיימות. התוכנית פועלת במסגרת בית-הספר הרב-תחומי לקיימות ולסביבה תוך שיתוף פעולה עם התעשייה, ומכשירה את הסטודנטים ליזום ולקדם חקיקת חוקים בתחום הרגולציה הסביבתית. תחת התוכנית פועלת גם המגמה לאחריות תאגידית (ESG).

בית הספר הרב תחומי לקיימות וסביבה מכשיר חוקרות וחוקרים להתמודדות עם תופעות אקלימיות כמו עליית מפלס הים, מדבור, הוריקנים, צונאמי, וולקניזם, שיטפונות ובצורות בתוכנית לתואר שני במדעי כדור הארץ והסביבה. בנוסף הוא עוסק בהכשרת מומחים למחקר ופיתוח של טכנולוגיות אנרגיות וקיימות במסגרת הפקולטה להנדסה בתוכנית להנדסת חומרים, ובמסגרת הפקולטה למדעי החיים בתוכנית הלימודים לתואר שני בביולוגיה סביבתיתכדי לעודד מחקר ולימודים בתחומים אלה בית הספר מעניק מלגות לסטודנטים מצטיינים בתוכניות סביבה, ומארגן אירוע שנתי בנושאי סביבה וקיימות. השנה (2025), יהיה זה האקתון שיתמקד בפתרונות לבעיות פינוי ומחזור פסולת.

בקמפוס בר-אילן מלמדים ומקיימים 
ביוזמת בית הספר הרב-תחומי לקיימות ולסביבה הוקמה בקמפוס קהילה ירוקה, המורכבת מחברי וחברות סגל מכל הפקולטות והמחלקות. חברי הקהילה יוזמים ומקדמים פרויקטים סביבתיים בתחומי הקמפוס ומחוצה לו וכך מובילים לצמצום פסולת, מחזור, ועידוד השימוש בכלים רב פעמיים. בין היתר יזמו חברי הקהילה שיתוף פעולה עם חברת עלית המעניקה הנחה על קפה למי שמביא עמו כוס רב-פעמית, הוצבו בקמפוס עמדות לאיסוף תרופות שאינן בשימוש של עמותת "חברים לרפואה", ונערך יריד אופנת יד שנייה.

פעילותה של הקהילה הירוקה מתווספת לשלל פתרונות ירוקים שכבר מוטמעים בקמפוס בשגרה, כמו פחי מיחזור המרכזים חומרי ניר, פלסטיק, פסולת אלקטרונית וטונרים, הדברת מזיקים באמצעות חומרים ידידותיים לסביבה. התחבורה הציבורית בקמפוס מתנהלת בשאטלים חשמליים וידידותיים לסביבה, ותאורת הרחוב מבוססת על אנרגיה סולארית. 

וכל זה קורה בקמפוס רחב ידיים ומטופח, הכולל שטחים ירוקים רבים, שדרות, שבילים, פינות נוי ושמונה "גני סיפור", המעוצבים בהשראת סיפורים מהמסורת היהודית בשילוב רעיונות מדעיים ומחקריים. בזכות כל אלה, הוענק לבר-אילן מטעם המועצה לישראל יפה, בתחום טיפוח הסביבה החינוכית. בנימוקי הפרס נכתב: "הקמפוס של אוניברסיטת בר-אילן הוא אי של שלווה והרמוניה". ואכן כך הוא. מזמינים אתכם לבוא לבקר.