Skip to main content
05.01.2025 | ה טבת התשפה

מס פחמן: הכלי הכלכלי להתמודדות עם משבר האקלים

פליטת גזי חממה גורמת בין השאר לעליית מפלס פני הים, גלי חום קיצוניים ומחסור במזון. מס פחמן נועד לגרום למזהמים לשלם על הנזק. אז מדוע יש מי שמתנגדים לו?

תמונה
מיסי פחמן

מס פחמן נחשב לאחד הכלים המרכזיים בהתמודדות עם משבר האקלים, אך מהו בדיוק ומדוע הוא חשוב כל כך? ד"ר דן ברא"ז, חוקר בכיר מהמחלקה לפילוסופיה ומבית הספר הרב תחומי לקיימות וסביבה, מסביר כי הרעיון מאחורי מס פחמן מתחיל בבעיה אקוטית: פליטת גזי חממה הגורמת לנזקים משמעותיים - החל מעליית מפלס פני הים, דרך גלי חום קיצוניים ועד למחסור במזון.

מס פחמן, המכונה גם "מס פיגוביאני", נועד לגרום למזהמים לשלם על הנזק שהם גורמים. "כשמפעל מזהם את הסביבה," מסביר ברא"ז, "הוא גורם נזק לתושבים מבלי לשאת בעלויות. המס נועד לתקן עיוות זה." הוא מוסיף כי המטרה היא לא רק להעניש את המזהמים, אלא לעודד מעבר לאנרגיות נקיות יותר.

Remote video URL

 

מה קורה בישראל?

בישראל, הערכות הנזק של פליטת טון פחמן דו-חמצני נעות בין 190 שקל לטון ועד כ-1,300 שקל לטון. ה-OECD ממליץ על מינימום של 250 שקל לטון, אך מציין שהערכה מציאותית יותר היא כ-500 שקל לטון.

בשנים האחרונות, גופים רבים בישראל, כולל המשרד להגנת הסביבה והאקדמיה הלאומית למדעים, המליצו על הטלת מס פחמן. המשרד להגנת הסביבה אף פרסם דוח מפורט בשנת 2021 המציג את מס הפחמן כצורך הכרחי במדינת ישראל. עם זאת, למרות שכיום מקודמות יוזמות להטלת המס, הסכומים המוצעים עדיין נמוכים מהמומלץ. "הבעיה היא שבגלל לחצים פוליטיים, ממשלות נוטות לבחור בהערכות נמוכות של הנזק," מסביר ברא"ז. "כשהמס נמוך מדי, הוא לא משיג את מטרתו העיקרית - שינוי התנהגות והפחתת זיהום."

 

ההמלצה: תשתיות ירוקות

אחת הביקורות המרכזיות על מס פחמן היא שהוא פוגע יותר באוכלוסיות חלשות, שכן עבורן תשלום על אנרגיה מהווה חלק גדול יותר מההוצאות. "לקחת אלף שקל מאדם עשיר לא ישנה את חייו," מסביר ברא"ז, "אבל לקחת אלף שקל מאדם עני - זה ישנה לו את החיים." עם זאת, הוא טוען כי אין להשתמש בכספי מס הפחמן כדי לסבסד צריכת אנרגיה מזהמת. במקום זאת, הוא ממליץ להשתמש בכספים לקידום אנרגיות מתחדשות ולסייע לאוכלוסיות חלשות באמצעים אחרים.

המלצתו של ברא"ז היא להשקיע את כספי המס בתשתיות ירוקות: "אם ניקח את כספי המיסים ונשקיע אותם בהחלפת תחנות הכוח שלנו מדלקים מאובנים לאנרגיה סולארית, נוכל לקזז את הנזקים שגרמנו," הוא מסביר, ומוסיף: "אני מקווה שככל שנבין יותר את החשיבות של הדבר הזה, כך נגיע למקום שכל עולם המדע כבר מזמן הבין שאנחנו צריכים להגיע אליו."

 

לתוכניות הלימודים בנושא קיימות וסביבה

 

אולי יעניין אתכם גם:

עוד כתבות שיעניינו אותך