Skip to main content
19.12.2024 | יח כסלו התשפה

גיבורות חרבות ברזל: תערוכה חדשה בבר-אילן

התערוכה, שנוצרה ע"י נכי צה"ל, מנציחה את גבורתן של נשים במהלך מתקפת הטרור של השבעה באוקטובר, ובמלחמה שפרצה אחריה

תמונה
תערוכה

"גיבורות חרבות ברזל", תערוכה שנוצרה בהובלת מערך הספריות והמידע של בר-אילן, מפנה זרקור אל גיבורות המלחמה: נשים חזקות, עוצמתיות, חדורות תחושת שליחות ומסירות אין קץ. נשים שבמהלך מתקפת הטרור על ישראל בשבעה באוקטובר נקלעו למצבים מסכני חיים בעל כורחן, וגילו אומץ ותושייה, חלקן אף הקריבו את חייהן. נשים שבעקבות המלחמה שפרצה עזבו את משפחותיהן, התגייסו למאמץ המלחמתי ויצאו לשדה הקרב.

בין הנשים המתועדות בתערוכה גם נשים שהתפרסמו מאוד בסיפורי גבורתן לאחר השבעה באוקטובר, ובהן רחל אדרי מאופקים, שמחבלים השתלטו על ביתה ובתושייתה היא יצרה איתם קשר, שוחחה איתם, הגישה להם עוגיות ואירחה אותם עד לחילוצה; הפרמדיקית עמית מן ז"ל, שטיפלה בפצועים במרפאה של קיבוץ בארי במשך שמונה שעות, עד שנורתה; וענבל ליברמן, רכזת הביטחון של ניר עם, שההחלטות שקיבלה מנעו את כניסת המחבלים לקיבוץ.

נשים אחרות המונצחות בתערוכה מוכרות פחות. אך מאחורי כל אחת מהן ישנו סיפור של גבורה עילאית המקנה כוח ותחושת ביטחון לכל אחד ואחת מאיתנו. כל אחת ואחת מהן מעוררת השראה.

תערוכה


בין הנשים שסיפורן מונצח בתערוכה:
טלי חדד,
תושבת אופקים, שבבוקר מתקפת הטרור יצאה ברכבה לחלץ פצועים ממוקדי הקרב לתחנות העזרה הראשונה.
רון בן עזרא, מ"כית טירונים בבסיס זיקים, שהסתערה לעבר מחבלים שחדרו לבסיס, נפצעה, המשיכה למרות פציעתה לנהל את ההגנה על הבסיס, לפנות פצועים ולהזעיק עזרה, והסכימה להתפנות רק בתום הקרב ולאחר פינוי כל הפצועים האחרים.
נסרין יוסף, תושבת יתד, שחקרה את המחבלים שהסתננו ליישוב, קיבלה מהם מידע על חוליות נוספות המסתתרות בחממות, שוחחה עם המחבלים וחילצה מהם בעורמה מידע שסייע לכוחות הביטחון בלכידתם
סמ"ר אגם נעים ז"ל, פרמדיקית לוחמת בעוצבת עקבות הברזל בשריון, שנהרגה מפיצוץ מבנה ברפיח.
סגן ד"ר שי שרגא, קצינת הרפואה של סיירת צנחנים והלוחמת היחידה בשג'אעיה.

תערוכה


האמנים: נכי צה"ל
התערוכה נוצרה על ידי נכי צה״ל במרכז היצירה השיקומי ״שלהבת״ בגני תקווה, בו מתקיימים חוגי אמנות שונים. פעילויות היצירה מאפשרות מתן ביטוי לרגשות וחוויות שקשה או בלתי אפשרי לבטא באמצעים מילוליים, במטרה להקל על כאב ומתח ולהפחית סימפטומים של טראומה והמצבים הנלווים לה. המרכז הוא אחד מתשעה מרכזים ברחבי הארץ הפועלים בליווי אקדמי ותפעולי של אוניברסיטת בר אילן.

ד"ר חיה שוורץ, מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן, הראש האקדמי של הפרויקט, אומרת: "זכות גדולה נפלה בחלקי כאשת מקצוע, לתרום מהידע ולעמוד בראש הפרויקט החשוב והייחודי הזה".


התערוכה מוצגת באוניברסיטת בר-אילן, באולם התערוכות ע"ש ליבלר, בניין 401 בימים א-ה, 8:30 – 20:00, יום ו, 8:00 – 12:00. עד לתאריך 14/1/25.