מהפכת הבריאות בצפון: ירידה משמעותית בתחלואת הסוכרת
מאז החל לפעול מיזם ספרת הסוכרת בפקולטה לרפואה של בר-אילן בגליל, הושגה ירידה של 40% במצבי טרום הסוכרת שהפכו לחולים

ירידה של 40% בתחלואת סוכרת
בשורה מעודדת מגיעה מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בגליל: מיזם ספרת הסוכרת ע"ש ראסל ברי, שהוקם לפני שלוש שנים ופועל בשיתוף עם משרד הבריאות והמרכזים הרפואיים והקהילתיים בצפון הארץ, מציג תוצאות מרשימות במאבק במחלת הסוכרת. נתונים ראשונים שהתקבלו ממכבי שירותי בריאות מצביעים על ירידה דרמטית של 40% במעבר ממצב של טרום-סוכרת לסוכרת בקרב המטופלים המשתתפים בתוכנית. פרופ' נעים שחאדה, מנהל המיזם, מסביר כי ההצלחה מבוססת על גישה פשוטה אך אפקטיבית, המשלבת אימוץ אורח חיים בריא, הורדת משקל ושימוש מושכל בתרופת המטפורמין.
המיזם משרת 660,000 מתושבי הצפון
בתחילת הדרך, ספרה השיקה פיילוט עם חמש רשויות מקומיות בגליל. היום, שלוש שנים מאז הקמתו, בשיתוף פעולה פורה עם משרד הבריאות, המיזם פעיל ב-23 רשויות מקומיות ערביות ויהודיות מהפריפריה, בהן למעלה מ-660,000 תושבים.
מערכת חדשנית לניהול רפואי בזמן מלחמה
עם פרוץ המלחמה הוכיח המיזם את חשיבותו המיוחדת: כמענה לצרכי יחידות הבריאות ברשויות פיתחה ספֵרה מערכת המאפשרת למנהל היחידה לאסוף ולנהל את המידע הנדרש לניהול תיק בריאות בחירום. הודות לפעילות זו , לרשות מנהלי היחידות עמד לראשונה מידע חיוני כמו רשימת מרפאות עם מרחבים מוגנים תקניים, מלאי תרופות בבתי המרקחת ביישוב, ומספר וזהות התושבים עם צרכי בריאות מורכבים.
מודל ייחודי לשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות
החדשנות של המיזם, כפי שמסבירה ד"ר סיון שפיצר, סגנית מנהל ספרה, טמונה בשיתוף הפעולה חסר התקדים עם הרשויות המקומיות. לראשונה בישראל, נערך תהליך עומק המשלב מיפוי בריאותי מקיף של האוכלוסייה עם תוכנית אסטרטגית חמש שנתית מקושרת תקציב. גישה זו מאפשרת מדידה מדויקת של ההשפעה על בריאות התושבים.
30 מענקים לקידום המחקר
מיזם ספרת הגליל אינו מסתפק בטיפול ישיר באוכלוסייה, אלא מוביל גם מהפכה בתחום המחקר וההכשרה. עד כה הוענקו כ-30 מענקי מחקר לחוקרים בצפון, הוקמו בתי ספר ייעודיים לסוכרת ולהשמנה, ופותחו תוכניות הכשרה מקיפות לצוותים רפואיים, מנהיגים קהילתיים ואנשי דת.
שר הבריאות: המיזם יורחב לכל הארץ
ההצלחה המרשימה של המיזם לא נעלמה מעיני הממשלה. בביקורו האחרון בפקולטה לרפואה בצפת, הביע שר הבריאות, אוריאל מנחם בוסו, תמיכה נלהבת בהרחבת המיזם לרמה הארצית, תוך שהוא משבח את המודל הייחודי שפותח בגליל.
חזון לעתיד: צמצום פערי בריאות
"זוהי רק תחילת הדרך", מדגישים במיזם ספרה. בשנים הקרובות ימשיך המיזם לפעול לצמצום פערי בריאות בתחומי הסוכרת וההשמנה, תוך שימת דגש מיוחד על שיקום ושיפור בריאות תושבי הצפון בתקופת המלחמה ולאחריה.