Skip to main content
14.11.2024 | יג חשון התשפה

מהפכת הבריאות בצפון: ירידה משמעותית בתחלואת הסוכרת

מאז החל לפעול מיזם ספרת הסוכרת בפקולטה לרפואה של בר-אילן בגליל, הושגה ירידה של 40% במצבי טרום הסוכרת שהפכו לחולים

תמונה
BIUWeb_Articles_Sukeret_01

ירידה של 40% בתחלואת סוכרת
בשורה מעודדת מגיעה מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בגליל: מיזם ספרת הסוכרת ע"ש ראסל ברי, שהוקם לפני שלוש שנים ופועל בשיתוף עם המרכזים הרפואיים והקהילתיים בצפון הארץ, מציג תוצאות מרשימות במאבק במחלת הסוכרת. נתונים ראשונים שהתקבלו ממכבי שירותי בריאות מצביעים על ירידה דרמטית של 40% במעבר ממצב של טרום-סוכרת לסוכרת בקרב המטופלים המשתתפים בתוכנית.

המיזם משרת 660,000 מתושבי הצפון
המיזם, הפועל כיום ב-23 יישובים בגליל ומשרת אוכלוסייה של למעלה מ-660,000 תושבים, מוביל שינוי משמעותי בגישה לטיפול ומניעת סוכרת בפריפריה. פרופ' נעים שחאדה, מנהל המיזם, מסביר כי ההצלחה מבוססת על גישה פשוטה אך אפקטיבית, המשלבת אימוץ אורח חיים בריא, הורדת משקל ושימוש מושכל בתרופת המטפורמין.

מערכת חדשנית לניהול רפואי בזמן מלחמה
עם פרוץ המלחמה הוכיח המיזם את חשיבותו המיוחדת כשפיתח מערכת חדשנית לניהול תיקים רפואיים בחירום עבור יישובי קו העימות. המערכת מאפשרת לרשויות המקומיות לנהל ביעילות מידע חיוני על מרפאות עם מרחבים מוגנים, מלאי תרופות ומטופלים בעלי צרכים מיוחדים. במקביל, הוקם קו ייעוץ טלפוני לרופאים והופקו חומרי הדרכה בעברית ובערבית לסיוע לחולי סוכרת במצבי דחק.

מודל ייחודי לשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות
החדשנות של המיזם, כפי שמסבירה ד"ר סיון שפיצר, סגנית מנהל ספרה, טמונה בשיתוף הפעולה חסר התקדים עם הרשויות המקומיות. לראשונה בישראל, נערך תהליך עומק המשלב מיפוי בריאותי מקיף של האוכלוסייה עם תוכנית אסטרטגית חמש שנתית מקושרת תקציב. גישה זו מאפשרת מדידה מדויקת של ההשפעה על בריאות התושבים.

30 מענקים לקידום המחקר
מיזם ספרת הגליל אינו מסתפק בטיפול ישיר באוכלוסייה, אלא מוביל גם מהפכה בתחום המחקר וההכשרה. עד כה הוענקו כ-30 מענקי מחקר לחוקרים בצפון, הוקמו בתי ספר ייעודיים לסוכרת ולהשמנה, ופותחו תוכניות הכשרה מקיפות לצוותים רפואיים, מנהיגים קהילתיים ואנשי דת.

שר הבריאות: המיזם יורחב לכל הארץ
ההצלחה המרשימה של המיזם לא נעלמה מעיני הממשלה. בביקורו האחרון בפקולטה לרפואה בצפת, הביע שר הבריאות, אוריאל מנחם בוסו, תמיכה נלהבת בהרחבת המיזם לרמה הארצית, תוך שהוא משבח את המודל הייחודי שפותח בגליל.

חזון לעתיד: צמצום פערי בריאות
"זוהי רק תחילת הדרך", מדגישים במיזם ספרה. בשנים הקרובות ימשיך המיזם לפעול לצמצום פערי בריאות בתחומי הסוכרת וההשמנה, תוך שימת דגש מיוחד על שיקום ושיפור בריאות תושבי הצפון בתקופת המלחמה ולאחריה.

לתןכניות הלימוד בפקולטה לרפואה