המשמעות הבריאותית של הארכת תוחלת החיים
זקנה היא גורם סיכון למגוון מחלות כמו סרטן, סוכרת וכבד שומני. פרופ' חיים כהן חוקר את המנגנונים שיסייעו לנו לשמור על חיים בריאים
מתחילת המאה ה-20 עלתה תוחלת חיי האדם ב-70 אחוזים, בעיקר בעקבות המצאת האנטיביוטיקה, שהובילה לירידה ניכרת בסיבוכים כתוצאה מזיהומים. וכך, תינוק מערבי שנולד בתחילת המאה העשרים חי כ-50 שנה, ואילו היום הוא עתיד לחיות כ-80 שנה.
כתוצאה מעלייה מתמשכת זו בתוחלת החיים, צפוי שתוך כמה עשורים, בין רבע לשליש מבני האדם בעולם יהיו מעל גיל 65. שינוי זה מציב אתגרים חברתיים, משפחתיים (מעבר ממשפחה דו-דורית לחמש דורית), מוסריים, כלכליים ובעיקר - רפואיים. הכירו את פרופ' חיים כהן, חוקר בפקולטה למדעי החיים בבר-אילן, שמחקרו עוסק בהתארכות תוחלת החיים ומשמעויותיה הבריאותיות והרפואיות.
זקנה היא גורם סיכון למגוון גדול של מחלות כמו סרטן, סוכרת, כבד שומני, בעיות בשלד ומחלות של ניוון עצבי כגון אלצהיימר. אולם, העלייה בתוחלת החיים היא גם הזדמנות שלא הייתה כמוה בהיסטוריה האנושית לצמיחה ניכרת במספר האנשים שיש להם ניסיון, רצון וידע שעשויים להשפיע לטובה על החברה. מימוש הפוטנציאל האנושי של השליש המבוגר בחברה משול בעיניו של פרופ' כהן למהפכות הגדלות בהיסטוריה האנושית. בהתאם לכך, מחקרו עוסק בהבנת המנגנונים המולקולריים שנמצאים בבסיס תהליך הזקנה ובפיתוח גישות טיפוליות שיעכבו מנגנונים אלו.
במעבדתו של פרופ' כהן חוקרים את אנזים המפתח SIRT6, שמתווך את האפקט החיובי של הגבלת קלוריות על תוחלת החיים הבריאה. פרופ' כהן וצוותו הראו שהגברת הפעילות של SIRT6 עשויה להאריך חיים בעשרות אחוזים ולמנוע את הנזקים הבריאותיים של השמנה וזקנה. כיום מפתחים במעבדה דרכים חדשות להאריך את תוחלת החיים הבריאה של האדם על בסיס ממצאים אלו. המחקר על האנזים SIRT6 והתקוות הממשיות שהוא מעורר פורסם בכתב-העת המדעי היוקרתי Nature וזכה לתהודה רבה בקהילה המדעית והכללית.
פרופ' כהן, שחזר לאוניברסיטת בר-אילן לאחר פוסט-דוקטורט באוניברסיטת הרווארד, זכה בפרסים ובמענקים יוקרתיים על מחקריו והוא עומד בראש המרכז המטבולי הלאומי במרכז המצוינות למחקר מדעי בתחום מחלות מורכבות בבני אדם (חלק מהמיזם הלאומי I-Core).
במרכז שותפות אוניברסיטת בר-אילן, האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל אביב, ובתי החולים שיבא, תל השומר והדסה. המרכז המטבולי, שהוקם באוניברסיטת בר-אילן, ייחודי מסוגו בארץ ובו מכשור מדעי מתקדם. פרופ' כהן עומד גם בראש מרכז מינרבה הישראלי-גרמני לחקר הביולוגיה של ההזדקנות ומרכז משפחת סגול להזדקנות בריאה באדם.
צפו בהרצאתו של פרופ' חיים כהן על הקשר בין אכילה מרובה לתהליך ההזדקנות