Skip to main content
05.11.2024 | ד חשון התשפה

המפתח לחדשנות טכנולוגית: שיתוף פעולה עם התעשייה

מפיתוח ציפויים למניעת עובש בחציר ועד להסרת אבנית משיניים - כך תורמת השותפות בין חוקרים לחברות מסחריות לקידום האנושות

תמונה
חדשנות טכנולוגית

בעולם המחקר והפיתוח המודרני, שיתופי פעולה בין האקדמיה לתעשייה מהווים מנוע צמיחה משמעותי לחדשנות טכנולוגית. פרופ' אמריטוס שלמה מרגל, חוקר במכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים באוניברסיטת בר-אילן, מדגים זאת באמצעות שני פרויקטים פורצי דרך.

הפרויקט הראשון, בשיתוף עם 'תעשיות משמר העמק' (תמ"ה) ובמימון הרשות לחדשנות, עוסק בפיתוח ציפוי ייחודי ליריעות פוליאתילן המשמשות לעטיפת חציר. "החציר משמש כמזון לבעלי חיים, אך כאשר חודרת אליו לחות, נוצר עובש שעלול לגרום למחלות בקרב בעלי החיים שצורכים אותו", מסביר פרופ' מרגל. הפתרון שפותח במעבדתו, בשיתוף עם צוות המחקר של תמ"ה, הוא ציפוי המשחרר חומר באופן מבוקר למשך חודשים, המונע היווצרות עובש ואף מסוגל להשמיד אותו אם כבר נוצר. לאחר שש שנות פיתוח, הטכנולוגיה נמצאת כעת בשלבי ניסוי תעשייתי בקיבוץ שדה בוקר.

הפרויקט השני, המתבצע בשיתוף עם חברת O.Y.M Innovation Ltd, מציע פתרון חדשני להסרת אבנית משיניים. בניגוד לשיטות המסורתיות המכניות, הפיתוח החדש מבוסס על שני סוגי חומרים: האחד מכיל ננו-חלקיקים המשחררים כלור פעיל בריכוז נמוך ובטוח, והשני הוא חומר בעל יכולת לקשור יוני סידן ולפרק את האבנית. "הטכנולוגיה מיועדת להשתלב במוצרים דנטליים קיימים, מבלי לשנות את הרגלי הצרכנים", מציין פרופ' מרגל. החברה כבר רשמה פטנטים ב-11 מדינות והיא נמצאת במגעים עם חברות בינלאומיות מובילות בתחום הדנטלי.

אולם הדרך להצלחה אינה תמיד סלולה. האתגרים כוללים לא רק את הצורך בתיאום בין אנשים וארגונים, אלא גם קשיים בגיוס משאבים כספיים משמעותיים, במיוחד כשמדובר בפיתוחים רפואיים הדורשים אישורי FDA העשויים לעלות מאות מיליוני דולרים. "לי היה סטארט-אפ שעסק בננו-חלקיקים לטיפול סלקטיבי בסרטן, שנכשל בגלל קשיי מימון", משתף פרופ' מרגל.

למרות האתגרים, פרופ' מרגל מאמין כי המאמץ משתלם. "גם אם פרויקט מסוים לא מצליח להגיע לשלב המסחרי, הידע המצטבר מתפרסם במאמרים מדעיים ובפטנטים, ומשמש בסיס למחקרים ופיתוחים עתידיים", הוא מסכם. "זו הדרך שבה המדע מתקדם ותורם לאנושות". עם עשרות אלפי ציטוטים למאמריו המדעיים, מרגל מדגיש כי כל מחקר, גם אם לא הבשיל לכדי מוצר מסחרי, תורם להתקדמות המדעית הכוללת ומהווה אבן דרך בפיתוחים עתידיים.

Remote video URL
Remote video URL

האזינו לפרקים נוספים בפודקאסט בר-דעת בספוטפיי, ובערוץ היוטיוב.
רוצים שנעדכן אתכם בכל פעם שמתפרסם פודקאסט חדש? הצטרפו לערוץ בר-דעת בווטסאפ