Skip to main content
03.11.2024 | ב חשון התשפה

עתיד הרפואה בתלת מימד

מהדמיות רפואיות מרחפות בזמן אמת ועד הדפסת רקמות ואיברים חיים: פרופ' סאמר סרוג'י מספר כיצד משנה המהפכה הטכנולוגית את פני הרפואה

תמונה
רפואה בתלת ממד

המהפכה התעשייתית הרביעית חודרת עמוק לתוך עולם הרפואה ומשנה אותו ללא היכר. "אנחנו נמצאים בעיצומה של מהפכה טכנולוגית שמשנה את פני הרפואה", אומר פרופ' סאמר סרוג'י, מנהל המחלקה לפה ולסתות במרכז הרפואי לגליל וחבר סגל בפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי של בר-אילן שבגליל. טכנולוגיות חדשניות כמו הדפסות תלת-ממד, בינה מלאכותית ומציאות רבודה מאפשרות לרופאים לתכנן טיפולים מדויקים יותר, להתייעץ עם מומחים מרחוק בזמן אמת, ובעתיד - אפילו להדפיס רקמות ואיברים חיים.

"בעבר, כשהיינו צריכים להחליף חלק פגוע בגוף, היינו בוחרים מתוך שלוש מידות סטנדרטיות - קטן, בינוני או גדול", מסביר פרופ' סרוג'י. "היום, באמצעות הדפסות תלת-ממד, אנחנו יכולים ליצור משתל בהתאמה אישית מושלמת לכל מטופל". לדבריו, השימוש בטכנולוגיה זו גדל משמעותית בשנים האחרונות. "בשנת 2017 רק 15% מהניתוחים השתמשו במשתלים מותאמים אישית. תוך שנתיים המספר עלה ל-34%, ומאז הוא ממשיך לגדול", הוא מציין.

הטכנולוגיה החדשנית משלבת מספר חידושים מרכזיים. הראשון הוא "ביג דאטה" - מאגר נתונים עצום של מידע רפואי שמאפשר לרופאים ללמוד מניסיון מצטבר של מיליוני מקרים. לצד זה, בינה מלאכותית מסייעת בניתוח המידע ובקבלת החלטות מדויקות יותר. "המערכות האלה לומדות מכל מקרה ומקרה, ועוזרות לנו להתאים את הטיפול המיטבי לכל מטופל", מסביר פרופ' סרוג'י.

החידוש השני הוא מציאות מדומה ורבודה (Virtual and Augmented Reality). בעזרת משקפיים מיוחדים, המנתח יכול לראות את ההדמיות הרפואיות "מרחפות" מעל המטופל בזמן אמת. "אם אתה מתכנן להשתיל משהו, אתה יכול לראות את ההדמיה התלת-ממדית שלו מונחת בדיוק במקום הנכון לפני שאתה אפילו מתחיל את הניתוח", מסביר פרופ' סרוג'י. "זה גם מאפשר התייעצות עם מומחים מרחוק - מנתח בגרמניה או בארה"ב יכול לראות בדיוק מה אתה רואה ולהדריך אותך בזמן אמת". טכנולוגיה זו מקצרת משמעותית את זמן הניתוח ומשפרת את הדיוק.

האופק הטכנולוגי הבא, לדברי פרופ' סרוג'י, הוא הדפסה ביולוגית של רקמות ואיברים. "היום אנחנו כבר יכולים להדפיס רקמות באמצעות 'דיו ביולוגי' המכיל תאי גזע וחומרים מיוחדים", הוא מסביר. "בתחום העור כבר יש הצלחות - אפשר לקחת תאים מהמטופל, לגדל אותם במעבדה ולייצר עור חדש עבורו". אמנם הטכנולוגיה הזו עדיין בשלבי מחקר ופיתוח, ויש שאלות אתיות ורגולטוריות רבות שצריך לפתור, אך פרופ' סרוג'י אופטימי: "בתחומים כמו עצם וסחוס אנחנו כבר רואים התקדמות משמעותית. אני מאמין שהנדסת הרקמות תעשה את המהפכה האמיתית ברפואה".

המהפכה הטכנולוגית משנה גם את אופן הכשרת הרופאים. "הדור הצעיר של המתמחים שנכנס לתחום הופך לרופאים טובים יותר", אומר פרופ' סרוג'י. "בניגוד למה שחושבים, הטכנולוגיה לא מורידה את המיומנות של הרופאים - היא מאפשרת להם להבין טוב יותר את המקרים ולתכנן טוב יותר את הטיפול". לדבריו, בעוד חמש-עשר שנים, רופא שלא ישתמש בטכנולוגיות אלה עלול להיחשב כרשלן. "זה כבר לא העתיד - זה ההווה", הוא מסכם.

Remote video URL
Remote video URL

האזינו לפרקים נוספים בפודקאסט בר-דעת בספוטפיי, ובערוץ היוטיוב.
רוצים שנעדכן אתכם בכל פעם שמתפרסם פודקאסט חדש? הצטרפו לערוץ בר-דעת בווטסאפ