למה המחירים רק עולים?
מהסנקציות על איראן, דרך מגיפת הקורונה ועד הריכוזיות במשק הישראלי: ד"ר אלכס קומן מהמחלקה לניהול של בר-אילן מפרט את הסיבות ליוקר המחיה, ומסביר איך כדאי לנו להתמודד

התייקרות המחירים נובעת ממגוון גורמים מורכבים, ברמה הגלובית וברמה המקומית כאחד. שילוב גורמים ברמה הבינלאומית, ובהם הסנקציות על איראן, לוב שמושבתת בגלל טרור ורוסיה שעושה שרירים לאירופה, מוביל לעליית מחירי הדלק והאנרגיה, המשפיעה על כלל המשק. בנוסף, מגפת הקורונה יצרה שיבושים משמעותיים בשרשרת האספקה העולמית. "זו סופה מושלמת, שהובילה למחסור בחומרי גלם ומוצרים שונים", אומר ד"ר אלכס קומן מהמחלקה לניהול באוניברסיטת בר-אילן. "המחסור העולמי בשבבים, למשל, משפיע על מגוון תעשיות, במיוחד על תעשיית הרכב. פתאום אתה רואה שסוגרים מפעלים. 'אופל' למשל סוגרת מפעלים טסלה נמצאת גם היא במצוקה הזאת". גורמים גלובליים נוספים אותם מציין ד"ר קומן הם מחירי ההובלה הימית שעלו באופן משמעותי, מה שמשפיע על מחירי המוצרים המיובאים.
ברמה המקומית, בישראל קיימת ריכוזיות גבוהה בענפים מסוימים, כמו יבוא מוצרי טואלטיקה ורכב, מה שמאפשר לחברות לגבות מחירים גבוהים יותר.
ההשלכות של עליית המחירים על הצרכנים הן משמעותיות. למרות שהשקל התחזק ביחס למטבעות אחרים, הצרכנים בישראל חווים ירידה בכוח הקנייה שלהם בשוק המקומי. עליית מחירי הדיור, בשילוב עם הקושי בקבלת משכנתאות, מקשה על צעירים לרכוש דירות. שינויים אלה מובילים לשינוי בהרגלי הצריכה. ד"ר קומן מציין כי דור המילניאלס (כינוי לילדי דור ה-Z שנולדו בפתיחת המילניום) הגיע למסקנה שלא יוכל לקנות דירה ואימץ את התפיסה של "אכול ושתו כי מחר נמות". תפיסה זו משפיעה על דפוסי הצריכה וההשקעה של הדור הצעיר.
למרות האתגרים, ישנן דרכים להתמודד עם עליית המחירים. ד"ר קומן ממליץ לצרכנים להיות יותר מודעים ו"עצבניים" בנוגע למחירים, ולחפש אלטרנטיבות זולות יותר. עידוד יבוא מקביל יכול להגביר את התחרות ולהוריד מחירים בענפים מסוימים. בנוסף, רכישת מוצרים ללא מיתוג או מותגים פרטיים של רשתות השיווק יכולה לחסוך כסף רב. ד"ר קומן מציין את הקהילה החרדית כדוגמה לצרכנות חכמה, שם "הם מוכנים לקנות מוצר לא ממותג למשל 'פריבט לייבל' שזה אותו מוצר עצמו, רק לא כתוב עליו 'במבה' אלא כתוב עליו משהו אחר".
בנוסף לצרכנות נבונה, מדגיש ד"ר קומן את את החשיבות של תכנון פיננסי לטווח ארוך, במיוחד לאור העובדה שאנשים חיים יותר שנים. לדבריו, בעידן של ריבית נמוכה, חשוב לשקול אפיקי השקעה שונים כדי להתמודד עם האינפלציה. "במהלך חייך יהיו הרבה צונאמים, ולכן יהיו לך שנים טובות ושנים רעות", הוא אומר, וממליץ להיות מוכנים לתנודתיות הכלכלית ולנהל את הכספים בצורה חכמה לטווח הארוך. "בעולם של אי-ודאות כלכלית - מודעות, גמישות ותכנון הם המפתחות להתמודדות מוצלחת עם אתגרי יוקר המחיה", הוא מסכם.
האזינו לפרקים נוספים בפודקאסט בר-דעת בספוטפיי, ובערוץ היוטיוב.
רוצים שנעדכן אתכם בכל פעם שמתפרסם פודקאסט חדש? הצטרפו לערוץ בר-דעת בווטסאפ