פרופ' יוסי מנדל
בית הספר לאופטומטריה ומדעי הראייה
פיתוחים טכנולוגיים חדשים במעבדתו של פרופ' יוסי מנדל, צפויים לשפר את מצבם של חולים הסובלים ממחלות הגורמות לעיוורון.
פרופ' מנדל, רופא עיניים בהכשרתו ובעל דוקטורט בביו-הנדסה, נמנה עם צוות גדול של חוקרים שפיתח רשתית מלאכותית, המאפשרת לאנשים שאיבדו את ראייתם כתוצאה מניוון מָקוּלָרי תלוי גיל או ממחלות אחרות, לשוב ולראות בעזרת שבב המושתל מתחת לרשתית הפגועה וקולט במקומה את התמונות. הניסוי שנעשה עד כה בבעלי חיים היה מוצלח ולאחרונה החלו ניסויים באנשים החולים במחלות ניוון של הרשתית.
עוד טכנולוגיה שמפתח פרופ' מנדל עושה שימוש בשתל רשתית חדשני המורכב מאלקטרודות ובנוירונים המיוצרים מתאי גזע. במחקר עוברים תאי הגזע תהליך התמיינות לנוירונים מסוג פוטורצפטורים, אשר מחוברים באמצעים מיוחדים לאלטקרודות זעירות. פרופ' מנדל מסביר כי המטרה היא שהנוירונים המושתלים יקלטו ויתחברו לתאים שעדיין מתפקדים ברשתית החולה ויחזירו את הרגישות לאור ואת הראייה. מחקר זה ממומן על ידי האיחוד האירופי במענק מחקר יוקרתי שניתן לפרופ' מנדל לאחרונה.
מחקרים נוספים עוסקים בננו-חלקיקים המיועדים להובלת תרופות לתוך העין או לצורך סימון תאים המושתלים לרשתית.
פרופ' מנדל החל את לימודיו האקדמיים כעתודאי בצה"ל. לאחר מכן היה רופא גדודי, חטיבתי ואוגדתי ובין תפקידיו ניהל את יחידת המחקר של חיל הרפואה. הוא הצטרף לסגל בית הספר לאופטומטריה ומדעי הראייה בבר-אילן לאחר שהשלים פוסט-דוקטורט באוניברסיטת סטנפורד שבארה"ב.
במעבדה של פרופ' מנדל עובדים סטודנטים לתארים שני ושלישי, פוסט-דוקטורנטים וחוקרים בכירים בעלי רקע בתחומי הפיזיקה, מדעי החיים, הנדסה, כימיה ומדעי הראייה.
אם אתם מעוניינים להשתלב במחקר משמעותי בתחום הראייה או ללמוד לתואר באופטומטריה, היכנסו לאתר בית הספר והכירו את תוכניות הלימוד הנלמדות בו