Skip to main content
|

מסביב לעולם בעקבות הסופגנייה

סופגניות סביב העולם: מסורות ועובדות מפתיעות

Image
סופגניות

"המקור לשם סופגנייה מופיע כבר במשנה, בשם 'סופגן' – מאפה בעל בלילה רכה שעשוי כספוג, מטוגן בשמן וסופג אותו", אומר פרופ' זהר עמר מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן. "הסופגנייה היא מאכל קדום שידוע בתרבויות שונות, למשל הספינג' במרוקו או הזלאביה במזרח התיכון ובתת היבשת ההודית. הקשר לחנוכה הוא כמובן השמן".

ואכן, למאכל שהפך לסמל בלתי נפרד מחג האורות יש גרסאות שונות ברחבי העולם. בכל תרבות ניתן למצוא גרסה משלה לבצק מטוגן וממולא, וכל אחת מביאה איתה סיפור ייחודי. 

הסופגנייה הישראלית
נתחיל בבית – עם הסופגנייה הקלאסית שלנו, רכה, מתוקה ומעוטרת באבקת סוכר, ממולאת באופן מסורתי בריבת פטל אדומה. בשנים האחרונות המאפיות הישראליות יצאו מגבולות המסורת ומציעות מילויים יצירתיים כמו ריבת חלב, קרם פיסטוק ואפילו מילויים מלוחים.

ברלינר פאנקוכן – גרמניה
הקינוח הגרמני המוכר נראה כמו גרסה מוקדמת של הסופגנייה הישראלית, גם הוא ממולא בריבת פטל ומעוטר באבקת סוכר. סופגניית הברלינר הייתה מעורבת בטעות שחלה בתרגום התרבותי בשנת :1963, בנאום המפורסם שנשא הנשיא ג'ון פ. קנדי בביקורו בברלין - הוא הכריז"Ich bin ein Berliner" , ובכך בטעות, הוא השווה עצמו... לסופגנייה ממולאת!

פונצ'קי – פולין
הפונצ'קי הוא מאכל מסורתי עתיק הנהוג בפולין וקשור לחגיגות טרום הצום שלפני הפסחא. סופגניות אלה עשירות ודחוסות, ממולאות בריבת ורדים ומעוטרות בקליפות תפוז מסוכרות. ביום חמישי 'השמן', לפני הצום, הפולנים אוכלים כ-100 מיליון פונצ'קי ביום אחד!

Sufganiya_FBPost_01-03

בולה דה ברלים – פורטוגל
הגרסה הפורטוגלית לסופגנייה, בולה דה ברלים, ממולאת בקרם ביצים ולא בריבה – שינוי טעים ומרענן. בפורטוגל, היא נחשבת לנשנוש פופולרי במיוחד על החוף, כשהמוכרים קוראים "Olha a bola de Berlim" ("תראו את הבולה דה ברלים") תוך כדי שיטוט על קו המים.

קרפפן – אוסטריה
הקרפפן הווינאיות קטנות מעט יותר מהסופגניות הישראליות, ולעיתים ממולאות בריבת משמש או קרם וניל. במהלך קרנבל מסורתי המתקיים ברחבי המדינה, נהוג להסתיר קרפפן אחת ממולאת בחרדל במקום בריבה – הפתעה שאינה מיועדת לבעלי לב חלש!

דונאט בוסטון קרם – ארצות הברית
הדונאט האמריקאי, הממולא בקרם וניל ומעליו ציפוי שוקולד, הוא גרסה טעימה נוספת של הסופגנייה. בשנת 2003 הוכרז ה'דונאט בוסטון קרם' כדונאט הרשמי של מדינת מסצ'וסטס.

אנ-דונאט – יפן
הדונאט הממולא בממרח שעועית אדומה מתוקה (אנקו) הוא שילוב ייחודי של מסורות מערביות ומזרחיות, ונוהגים לאכול אותו בערי יפן. הוא נוצר ב-1969 על ידי רשת Mister Donut והפך ללהיט שהשפיע על מגוון קינוחים יפניים-מערביים.

בומבולוני – איטליה
האיטלקים מכינים את הבומבולוני, סופגניות ממולאות בקרם פטיסייר, שוקולד או ריבות פירות – בדיוק כמו בישראל. גם באיטליה, כמו בפורטוגל, הבומבולוני נמכרים על חוף היום בעגלות לבנות בעונת הקיץ.

עוואמה – המזרח התיכון
העוואמה הן סופגניות קטנטנות, טבולות בדבש או בסירופ סוכר ומבושמות במי ורדים. הן נפוצות במיוחד במטבח הלבנוני והסורי, שם נהוג להגיש אותן בחתונות, בפסטיבלים ובסעודות האפטאר, החותמות את ימי הצום של הרמדאן.