Skip to main content
|

אצות ישמשו כמזון לשהיות ארוכות בחלל

בפקולטה למדעי החיים בבר-אילן, מפתחים מערכת לייצור מזון עבור אסטרונאוטים במושבות חלל רחוקות

Image
ירון יהושע

מדינות רבות מקדמות בימים אלה תוכניות שאפתניות בתחום החלל הכוללות בין היתר ביקורים במאדים ובניית מושבות קבע בחלל. אחד האתגרים המרכזיים שכרוכים בשהייה ממושכת בחלל, הוא העדר תנאים המאפשרים גידול מזון ואספקתו השוטפת לאסטרונאוטים. מחקר ייחודי, בו שותף ד"ר ירון יהושע ממרכז הביוטכנולוגיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן, מנסה למצוא פתרון לסוגיה זו באמצעות אצות.

ד"ר יהושע מתמחה בביוטכנולוגיה של מיקרו אצות, עוסק בפיתוח מערכות לגידול אצות ובהפקת חומרים בעלי ערך כלכלי מאצות לשווקי האנרגיה, המזון ותוספי המזון, התרופות והקוסמטיקה. לדבריו, לאצות יש יתרונות תזונתיים רבים ובהם: חלבונים, אנטי-אוקסידנטים ואומגה 3. בנוסף, הן מאופיינות בצמיחה מהירה מאוד ומסיבה זו, על פי התכנון, בפרק זמן קצר ניתן יהיה לגדל כמות רבה של מזון, במקומות שבהם אין קרקע זמינה ומים בכמויות גבוהות כמו בכדור הארץ.

"הרעיון הוא לפתח מערכת לייצור מזון במושבות חלל רחוקות כמו במאדים או בתחנות החלל", אמר ד"ר ירון יהושע בכתבה שפורסמה בנושא באתר N12. "הרעיון הראשוני היה לקחת מכליי דלק שמגיעים עם החלליות לתחנה עצמה, להמיר אותם, ולהפוך אותם לריאקטור שבו נוכל לגדל אצות".

הרעיון נולד באירוע שבוע החלל של משרד המדע, הטכנולוגיה והחדשנות שהתקיים ב-2019. למיזם שותפים בין השאר גם חברת VTS אנרגיה, וחוקרים רבים נוספים: ד"ר רעות סורק אברמוביץ', ד"ר הלן סול, ד"ר יעל קינל טחן, ד"ר איציק ספיר וד"ר אשרף אל אשהב. פיתוח המערכת והפקת המזון ממנה מתוכננים להסתיים עד לסוף שנת 2023.
 

לתוכנית הלימוד בפקולטה למדעי החיים