Skip to main content
16.03.2025 | טז אדר התשפה

ביוטכנולוגיה - פיתוח תרופות חדשניות ופתרונות רפואיים מתקדמים

מחקר בהנדסה גנטית, פיתוח יישומי קנאביס רפואי וטיפולים חדשניים לסרטן - כך משפיע תחום הביוטכנולוגיה על רפואת העתיד

תמונה
article illustrations_1m

מהכנת גבינות ויין באמצעים ביולוגיים עוד בעת העתיקה, דרך פיתוח חיסונים, ועד להנדסה גנטית מתקדמת – הביוטכנולוגיה מלווה את האנושות כבר אלפי שנים ומשפיעה כמעט על כל תחום בחיינו: מהרפואה והמזון ועד האנרגיה והסביבה.

מתרופות מותאמות אישית ועד דלק ירוק
איך אפשר לרפא מחלות תורשתיות בעזרת הנדסה גנטית, כיצד ניתן לפרק פסולת רעילה באמצעות מיקרואורגניזמים מהונדסים, איך אפשר לגרום לצמחים לשרוד גם באזורים מוכי יובש ומליחות? תחום הביוטכנולוגיה עוסק בפיתוח שיטות וטכנולוגיות המבוססות על מערכות ביולוגיות, ומציע פתרונות חדשניים במגוון עצום של תחומים: רפואה מותאמת אישית, חקלאות חכמה, תעשייה בת-קיימא, מזון חדשני ואיכות סביבה. השימוש בגנים, תאים, אנזימים ומולקולות ביולוגיות מאפשר לשפר את איכות המזון שלנו, לפתח טיפולים מותאמים אישית, ואפילו לייצר דלקים ירוקים.

שילוב בין ידע מחקרי ליישום טכנולוגי
תוכנית הלימודים בביוטכנולוגיה באוניברסיטת בר-אילן משלבת ידע תיאורטי מחקרי מעמיק עם התנסות במעבדות מהמתקדמות בארץ. בנוסף, מסלול הלימודים כולל גם את כל קורסי הליבה הדרושים לצורך קבלה ללימודי רפואה.


מה היתרונות של תוכנית הלימודים בבר-אילן?  

  • הסטודנטיות והסטודנטים לומדים ומתנסים בשיטות מחקר עדכניות, בתחומים כמו חקר הסרטן, פוריות, נוירוביולוגיה ואקולוגיה
  • התוכנית כוללת גם קורסים ייחודיים כגון קניין רוחני בביוטכנולוגיה או יישומי קנאביס רפואי.
  • כבר מהשנה השנייה, ניתנת אפשרות להשתלב בקבוצות מחקר באוניברסיטה ולבצע עבודות מעבדה לצד חוקרים וחוקרות מובילים.

מחקרים שמשפיעים על הרפואה 
הפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן נחשבת לאחת המובילות בארץ בתחום הביוטכנולוגיה, עם פעילות מחקרית מגוונת ומעוררת השראה. כך למשל, פרופ' אורי ניר חוקר את המנגנונים שבאמצעותם תאי סרטן מייצרים אנרגיה, במטרה לפתח דרכים חדשניות לעצירת התפתחות הגידול. פרופ’ מירה ברדה-סעד וצוותה פיתחו גישה פורצת דרך לטיפול בסרטן הדם, בעזרת שילוב של ביולוגיה מולקולרית, למידת מכונה ובינה מלאכותית – שהובילו לזיהוי מולקולות שמסוגלות לתקוף תאים סרטניים מבלי לפגוע בתאים בריאים.

מה עושים בוגרי ובוגרות התוכנית? 
הביקוש לאנשי ונשות מקצוע בתחום הביוטכנולוגיה רק הולך וגדל. בוגרי ובוגרות התוכנית משתלבים במגוון תחומים בתעשייה, במחקר ובאקדמיה: מפיתוח תרופות וחיסונים, דרך תעשיית המזון והחקלאות המתקדמת, ועד לתחומי איכות הסביבה והאנרגיה הירוקה. עם בוגרי המחלקה נמנים יוני שיינברגר, המכהן כמנהל צוות מחקר ופיתוח ב"אנימה ביוטק", מורן כהן ברקמן עובדת כיועצת רפואית בחברת התרופות MSD ועמרי שלום פיתח קריירה בתחום המכשור האנליטי.

עוד על תוכניות הלימוד לביוטכנולוגיה