Skip to main content
08.01.2025 | ח טבת התשפה

מלגו ועד קוונטים: איך הפכנו לחוקרים

איך הופך נגן בס לחוקר מדעי המידע? מה מחבר בין פציעה צבאית למדעי המדינה? וכיצד שיחות חולין יכולות להפוך ל'רגעי קסם'? שלושה חוקרים מספרים על הדרך שהובילה אותם אל עולם המחקר

תמונה
שלושת החוקרים

איך הופך נגן בס לחוקר מדעי המידע? מה מחבר בין פציעה צבאית למחקר על הודו? ומדוע מכנה פרופסור להנדסה את השיחות בין החוקרים 'רגעי קסם'? שלושה חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן מספרים על הדרך שהובילה אותם אל עולם המחקר, ועל הרגעים שגורמים להם להתאהב בו מחדש בכל יום. 

כשהמאמר מתפרסם אני כבר המשכתי הלאה
"בילדותי ניגנתי על גיטרת בס ובכלל חלמתי להיות מוזיקאי", נזכר ד"ר גל יעבץ, חוקר במחלקה למדעי המידע של אוניברסיטת בר-אילן. "היום במבט לאחור, אני רואה המון קווי דמיון בין עבודת המחקר שלנו לזו של מוזיקאים: הכנה, תכנון, חשיבה על כל הפרטים הקטנים שהופכים פרויקט מוזיקלי או מחקר למדויק ונכון בתזמון הכי נכון, ולבסוף אנחנו נמדדים על התוצאה הסופית, השיר או במקרה שלנו המאמר או ההצגה בכנס מדעי". 

המחקר, לדבריו, הוא קצת כמו משחק. "כילד אהבתי מאוד לגו, והדבר שהכי נהניתי ממנו היה תהליך ההרכבה עצמו: ההסתכלות על חוברת ההדרכה והשלבים קדימה. פחות התרגשתי מהתוצאה הסופית. ככה גם היום אני עם מחקר: כשמתחיל פרויקט חדש אני מושקע כולי בו, וזה הדבר שהכי מרתק אותי בעולם. אבל תהליך פרסום של מחקר אקדמי הוא ארוך מאוד, למאמר יכול לקחת גם שנתיים ויותר עד שהוא רואה אור, וכשהוא לבסוף מתפרסם – אני כבר המשכתי הלאה, ל'צעצוע' חדש". 

ד"ר יעבץ נזכר כי גם לימים הפתוחים בהם ביקר לפני שנרשם ללימודים, היה חלק חשוב בדרכו האקדמית. "אהבתי מאוד להגיע לימים פתוחים. זה הרגיש כמו לחזור להיות ילד בחנות צעצועים, לעבור בין המחלקות השונות ולבחון את האפשרויות הבלתי נגמרות שוב ושוב. גם היום אני משתתף בימים הפתוחים, הפעם כמרצה, ולשמחתי כבר יצא לי לסגור מעגל יותר מפעם אחת: מועמדים שפגשתי לראשונה בימים הפתוחים שהפכו להיות סטודנטים שלי וכיום הם בוגרים שלנו. חלקם עדיין נמצאים בקשר אתי ומעדכנים בהתפתחות המקצועית שלהם, ואין דבר שגורם לי לתחושת גאווה גדולה יותר". 

ציטוט יעבץ

רציתי להבין את הסכסוך ואת המלחמה באזורנו
ד"ר לורן דגן עמוס, מהמחלקה למדעי המדינה, חלמה להיות שחקנית תיאטרון או קצינה בצבא הקבע, אך חלומה זה נקטע כשנפצעה במהלך השירות הצבאי. "אחרי שנפצעתי ניסיתי להבין למה זה קרה, מה הוביל למצב הזה של הסכסוך במזרח התיכון ובכלל מה קורה בסביבה שלנו. החלטתי שהדרך להבין את זה היא ללכת ללמוד מדעי המדינה", היא אומרת. "הגעתי ללימודים אחרי הטיול שלי בהודו, שגם הוא השאיר בי חותם ענקי. החוויה הזאת הובילה אותי להתמקד ולחקור את הודו. זה לא היה קל. יש לי קשיי למידה, אני עם פוסט טראומה, והדרך שלי ממש לא הייתה חלקה. אבל עשיתי את זה, בעזרת הרבה נחישות והתמדה". 

כחוקרת באקדמיה, היא מספרת שהיא הכי אוהבת לעמוד בפני הסטודנטים, לדבר איתם ולענות להם על שאלות. "הרגע הזה, שבו את רואה בעיניים שלהם את ההבנה מפציעה פתאום - זה רגע שגורם לי אושר גדול", היא מספרת. "זו גם הסיבה שאני ממש משתדלת להגיע לימים הפתוחים: גם כי יש בהם אווירה כייפית קלילה ופתוחה, וגם כי אני נהנית לדבר עם סטודנטים פוטנציאליים חדשים, ולפתוח להם חלון לאקדמיה". 

לורן דגן

 

חוקר שאלות קשות בעולמנו שאין להן פתרון
אל תחום המחקר שלו - תורת הקוונטים - נחשף פרופ' אלי כהן מהפקולטה להנדסה כשכבר היה סטודנט לפיזיקה ומתמטיקה. "לקחתי קורס במכניקה קוונטית, ונדהמתי מהיופי המתמטי של תורת הקוונטים, ומההשלכות העמוקות שיש לה על האופן בו מתארים מערכות פיזיקליות", הוא נזכר. "מאוד רציתי להבין את הנושא יותר טוב ולהתעמק בו מתוך תקווה שאקבל הבנה טובה יותר על איך שהטבע פועל בסקאלות הקטנות ביותר שלו". 

תחום המדעים, מספר פרופ' כהן, עניין אותו כבר כשהיה ילד קטן. "רציתי להיות אסטרונאוט, אבל החל מכיתה א' התחלתי להיחשף למדעים השונים והסתקרנתי. אהבתי חידות ולפעמים דמיינתי את עצמי עוסק במחקר מתמטי. בנוסף, ראיתי את עצמי מקדיש חלק גדול מהזמן שלי לחשיבה על שאלות קשות בעולמנו שאין להן פתרון. וזה גם מה שאני עושה היום בתור חוקר".  

אחד הדברים האהובים עליו באקדמיה, הוא השיחות הפורות והמעניינות עם סטודנטים, וחוקרים קולגות מישראל ומחו"ל.  "בשיחות הללו יש רגעי קסם שבהם רעיון של האחד מוביל למחשבה מקדמת של השני ומסתייע בידע קודם של השלישי כדי ליצור משהו שלא היה קיים קודם לכן בעולם", הוא משתף. שיחות כאלה הוא מנהל גם עם מועמדות ומועמדים בימים הפתוחים. "וכן, כבר יצא לי לדבר בימים הפתוחים עם סטודנטים מעולים וסטודנטיות מעולות, שבחרו בעקבות כך במגמה של הנדסה קוונטית". 

אלי כהן

 

איפה אתם תהיו מחר?
ביום הפתוח של בר-אילן תוכלו לפגוש את ד"ר יעבץ, ד"ר דגן-עמוס ופרופ' כהן, לצד חוקרים וחוקרות נוספים, להכיר את המחלקות ומסלולי הלימוד, לשמוע על מלגות והטבות, לסייר בקמפוס הירוק, ולחשוב גם על המחר שלכם. 

רוצים לדעת עוד על לימודים באוניברסיטת בר-אילן? הירשמו ליום הפתוח בקמפוס ב- 14.2.25 

 

עוד כתבות שיעניינו אותך