חמני"ה - מרכז החוסן של קהילת בר-אילן
המרכז הוקם במטרה לתכלל ולקדם את כלל פעילויות החוסן באוניברסיטה, ולהציע מעטפת תמיכה אקדמית ורגשית לסטודנטים ולאנשי ונשות הסגל
בפתחה של שנת הלימודים תשפ"ה מלחמת 'חרבות ברזל' עדיין בעיצומה, וכמו בשנה הקודמת, אוניברסיטת בר-אילן נערכת לסייע לסטודנטים ולסטודנטיות, לצוותי ההוראה והמחקר, ולכלל העובדים והעובדות, להמשיך בשגרת הלימודים, גם בנסיבות המורכבות עימן כולנו מתמודדים. מאז תחילת המלחמה, הסגלים והסטודנטים של אוניברסיטת בר-אילן הוציאו לפועל למעלה מ-50 יוזמות למען הקהילה והסביבה, מתוך ערכים של סולידריות, אכפתיות וערבות הדדית, עם דגש על תמיכה רגשית וחוסן בקמפוס.
לאור הניסיון המוצלח בהפעלת היוזמות השונות, הקימה האוניברסיטה, בסיועה של קרן אדמונד דה רוטשילד ושותפיה, את מרכז חמני"ה - מרכז החוסן האוניברסיטאי- המתכלל ומקדם את כל פעילויות החוסן של האוניברסיטה, במגוון תחומים. "שנה לתוך המלחמה והאוניברסיטאות ממשיכות ללמד ולשמור על החוסן המדעי של מדינת ישראל", אמר פרופ' אריה צבן, נשיא אוניברסיטת בר-אילן. "גם בשנה הזו נלווה את משרתי המילואים ובני זוגם וכל סטודנט שידרש לכך עם מתווים אקדמיים, מלגות ומעטפת של חוסן רגשי שהיא יחודית לבר-אילן".
את מרכז חמני"ה (חוסן מנהיגותי ניהולי) מנהלת ד"ר שירי שנאן-אלטמן מבית הספר לעבודה סוציאלית. ד"ר שנאן-אלטמן היא מומחית להתמודדות עם משברי חיים, ברמה האישית, המשפחתית והקהילתית. לדבריה, "פתיחת מרכז חמני"ה מהווה צעד משמעותי בתמיכה בקהילה האוניברסיטאית והרחבה כאחד. אנו פועלים לחזק את החוסן של כלל חברי האוניברסיטה והקהילה הסובבת אותה, בעזרת מערך רב-תחומי של ייעוץ, תמיכה וכלים לניהול מצבי חירום ושגרה כאחד".
המרכז מנוהל תחת חסותה של פרופ' רבקה תובל משיח, סגנית הנשיא למשימה השלישית, וועדת ההיגוי, בראשותה של פרופ' נעה וילצ'ינסקי, כוללת בעלי תפקידים רלוונטיים בקמפוס: מר מאור פינקו, ד"ר אבינועם דאר, גב' אילנית בטיט, גב' שרון קז'דן, פרופ' בני שמואלי, פרופ' יוני טוקר, פרופ' לילך מלצקי, פרופ' ירי גביעון, פרופ' רחל דקל, פרופ' אורנה ששון-לוי, גב' הדס קורמש בלישה, מר רז קרויטרו, ד"ר ליהיא תלם, גב' הילה אמיתי, הרב שלמה שפר והגב' סיגל הראל -מור.
הגב' נחמי חרש הינה המרכזת המנהלית של המרכז.
בין היוזמות שהוקמו באוניברסיטה ועומדות לרשות הסגלים והסטודנטים:
סיוע למשפחות חברי הסגל
צוות מיוחד, שהוקם מיד לאחר ה-7.10, בראשות סמנכ"ל משאבי אנוש, מסייע מאז למשפחות השכולות ולפצועים. צוות זה גם מסייע בכל הדרוש למשפחות של חברי וחברות הסגל המגויסים לשירות מילואים.
סיוע רגשי למשרתים במילואים ולמשפחותיהם
הסטודנטים והסטודנטיות המשרתים במילואים, וכן בני ובנות הזוג שלהן, מקבלים סיוע שוטף ותמיכה ממערך שירותי הייעוץ לסטודנט. מאז פרוץ המלחמה, ניכרת עליה משמעותית בפניות לטיפול, ובהתאם תוגבר המערך בכוח אדם נוסף.
בשיא הלחימה הנוכחית כ-3600 סטודנטים וסטודנטיות גויסו למילואים, רק כמחציתם שוחררו עד כה, ורבים נעים בין הבית למילואים באופן מתמשך. כדי לתמוך בהם פותח באוניברסיטה מתווה האפוד האקדמי לסיוע כלכלי ואקדמי למשרתי ולמשרתות המילואים ולבני ובנות זוגם. המתווה כולל מגוון הטבות ובהן: התאמות לימודיות, מלגות ייעודיות, חונכות, השלמת שיעורים, הקלטות שיעורים, פטור מנקודות זכות, ציוני עובר במספר קורסים, הארכת זמן בבחינות ועוד.
מערך חוסן מוסדי בפריסה רחבה בקמפוס
שירותי היעוץ לסטודנט מספקים בימים שבשגרה מענה פסיכולוגי לסטודנטים וסטודנטיות המעוניינים בכך.
בנוסף, האגף למשאבי אנוש אחראי על תמיכה באנשי הסגל באוניברסיטה ובמתן מענה לבעיות שונות.
אסון השבעה באוקטובר והמלחמה המתמשכת מאז, העלו מאד את רמת המצוקה בארץ בכלל ובקרב הסטודנטים ואנשי הסגל באוניברסיטה בפרט.
שעל כן, פותח באוניברסיטה מערך תמיכה נפשית מקיף, המיועד לכלל העובדים והסטודנטים. המערך כולל רשת של נציגי חוסן, מתמחים בפסיכולוגיה קלינית בשירותי היעוץ לסטודנט. נציגי החוסן פרוסים בכל מחלקות האוניברסיטה וגם ביחידות המנהליות. ניתן ליצור עימם קשר בטלפון 03-5318450, בימים א'-ה' בין השעות 16:00-8:00. נציגי החוסן מספקים מענה ראשוני למצוקה ובמידת הצורך מפנים את הפונה לשירותים הרלוונטיים באוניברסיטה ומחוצה לה. בנוסף, הם מקיימים מפגשים קבוצתיים ומסייעים בהפיכת המחלקות ליחידות חוסן.
מרכז חמני"ה רואה חשיבות רבה בתמיכה של יוזמות עבור הקהילה הרחבה.
כך לדוגמא, בית הספר לעבודה סוציאלית הקים מרכז ידע שנועד לשרת אנשי מקצוע בהתמודדות של קהילות במצב חירום ובפיתוח חוסן קהילתי.
שיתוף פעולה בין הסטודנטים והסגלים של הפקולטה לרפואה, בית הספר לעבודה סוציאלית, המחלקה לפסיכולוגיה והמגמה לטיפול באמצעות אמנות חזותית, הוביל להקמתו של מרכז חוזק לדובים - מיזם שנועד להפחית לחץ וחרדה בקרב ילדי ישראל ולספק להוריהם את הכלים להתמודד עם שאלות, פחדים והתנהגות לא שגרתית. פעילויות נוספות במסגרת המיזם מתוכננות להמשך.
קו חם לסיוע במצוקה בשעת חירום
הקו החם הוא שירות ייחודי שהוקם כבר ב-8.10 על ידי הקליניקה למען הקהילה במחלקה לפסיכולוגיה ושירותי הייעוץ לסטודנט, בעזרת סטודנטים וסטודנטיות מתנדבים מכל המחלקות הטיפוליות באוניברסיטה. הקו החם הוקם על מנת לספק ייעוץ ותמיכה נפשית בעתות חירום. השירות נסגר עם ירידת הצורך בו, אך נפתח מחדש בתקופת ירי הטילים הבליסטיים מאיראן ויפתח במידת הצורך גם בהמשך.
מרכז חמני”ה עומל במרץ על תמיכה והקמה של יוזמות חדשות לטובת חיזוק החוסן המוסדי.
נשמח לשמוע מכם כיצד ניתן לסייע, וללמוד על יוזמות שלכם ושלכן, אנא כתבו לנו לדוא"ל: .[email protected]