קרן משפחת אדלסון ובר-אילן מקימות מכון חדשני לחומרים חכמים
המכון יפתח חומרים שישמשו בין היתר לפיתוח תרופות חדשניות, בניית מסכים מתקדמים ואגירת אנרגיה

קרן משפחת אדלסון ואוניברסיטת בר-אילן יובילו יחד הקמה של מכון מחקר חדשני – הראשון מסוגו בישראל – שיאיץ משמעותית את תהליכי הפיתוח של חומרים חכמים, בעלי יכולת תגובה לתנאים משתנים. חומרים אלה ישמשו בין השאר לפיתוח של תרופות חדשניות מותאמות אישית, לבניית מסכים מתקדמים ולאגירת אנרגיה נקייה.
מפיתוח של חודשים – לימים
המכון החדש, שיוקם במחלקה לכימיה ובמכון לננו-טכנולוגיה של בר-אילן, יהפוך את תהליכי המחקר והפיתוח המסורתיים למהירים ומדויקים הרבה יותר. במקום חודשים של ניסויים מורכבים, ניתן יהיה לייצר חומרים חדשים תוך מספר ימים בלבד, בזכות שימוש במערכות רובוטיות מתקדמות ו-AI.
חומרים המשנים את תכונותיהם בעקבות גירויים חיצוניים
לחומרים חכמים יש יכולת לשנות את תכונותיהם הפיזיקליות כשהם נחשפים לגירוי חיצוני – כגון שינוי בטמפרטורה, לחץ מכני, אור או שדה חשמלי. שינוי זה בתכונות הוא לרוב הפיך: כאשר הגירוי חולף, החומר יכול לחזור למצבו המקורי. הכינוי 'חכמים' נובע מהרושם שהם יוצרים כאילו הם מרגישים את סביבתם ומגיבים אליה בהתאמה, ללא התערבות חיצונית – כמעט כאילו יש להם בינה מובנית. אבל כמובן שהחומר עצמו אינו חושב; התגובות הן אוטומטיות ונובעות מהרכב וממבנה החומר שתוכנן להגיב לשינויים.
סוגים שונים של חומרים חכמים מתוכננים להגיב לגירויים חיצוניים מגוונים. בהתאם לסוג הגירוי, חומר חכם משנה היבט מסוים בתכונותיו – למשל צורה, נפח, צבע, חוזק או מוליכות – וכך "מתאים" את עצמו למצב הסביבה החדש.
בזכות תכונותיהם, הם יכולים לחולל מהפכה במגוון תחומים:
-
ברפואה – לפיתוח תרופות מדויקות יותר ולשיפור הנדסת רקמות.
-
באנרגיה ירוקה – לייעול אגירת אנרגיה בסוללות ותאים סולריים.
-
באלקטרוניקה – לבניית מסכים איכותיים יותר, ולשיפור בטיחות המשתמשים.
המכון יאיץ פיתוח חומרים חכמים בעלות נמוכה
המכון החדש לא רק יוביל לקיצור תהליך הפיתוח של החומרים החכמים, אלא גם יוזיל את עלותו. הוא יאפשר יצירה מדויקת של ננו-חלקיקים וחומרים מותאמים אישית, ואלה ישמשו כבסיס למחקרים רפואיים, למיזמים של אנרגיה ירוקה ולטכנולוגיות מתקדמות.
המייסדת של קרן משפחת אדלסון, ד"ר מרים אדלסון, שהייתה שותפה להקמת המכון אמרה: "אנו גאים לשתף פעולה עם אוניברסיטת בר-אילן ולחזק את מעמדה של ישראל ככוח מוביל בקידום המדע בתחומי האנרגיה והבריאות."
נשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' אריה צבן, הוסיף כי "באמצעות המכון לחומרים חכמים, אנו שואפים לחבר בין מחקר אקדמי פורץ דרך לבין יישומים בתעשייה. מטרתנו למקם את ישראל במרכז מפת החדשנות העולמית בתחום זה."