פעילויות ותוכניות
ריכוז פעילויות ותוכניות המתקיימות בר-אילן ברוח "תקווה ישראלית באקדמיה"
פעילויות שנעשות ע"י גש"ה ("תקווה ישראלית"):
- הוראה ושירות מותאמים לקהלים מגוונים: הכשרות לסגל למחקר, הוראה ומתן שירות לאוכלוסיות מגוונות.
- במסגרת זו אנו מקיימים מפגשי ידע, הרצאות, סדנאות וסיורים שמטרתם לפתוח צוהר לעולמות מגוונים בחברה הישראלית וכן לתת כלים ישומיים להתמודד עם ה"אחר". המפגשים הנ"ל מותאמים לכל מחלקה בהתאם לצרכיה ואתגריה. בחמש שנים האחרונות הוכשרו 891 אנשי סגל מנהלי, 1,318 אנשי סגל אקדמי ובסה"כ: 2,209 אנשי סגל. אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו ולהנות משירות זה הניתן במימון גש"ה. המפגשים מתבצעים גם בזום.
- תשתית לסגל מכשיר: מרצים המתמחים במחקר אודות קבוצות מגוונות בחברה הישראלית ו/או רב תרבותיות וגיוון ומעוניינים להשתלב כסגל מכשיר או להרצות במסגרת מפגשי הידע, מוזמנים לפנות אלינו.
- משקפי VR לרגישות תרבותית: פיתוח טכנולוגי המאפשר חוויה יחודית: לצעוד בנעליהם של סטודנטית ממוצא אתיופי וסטודנט ערבי. מלווה בסדנת עיבוד ומתן כלים פרקטיים להוראה ושירות מותאם תרבותית.
- לומדה אינטראקטיבית: הלומדה מאפשרת היכרות עם אתגרי השירות לסטודנטים מגוונים ומציעה כלים פרקטיים למתן שירות מותאם לקהלים אלו.
- תכניות לימוד:
- "אשכול קורסים תקווה ישראלית באקדמיה", תכניות לימוד בנושא החברה הישראלית על גווניה והמחלוקות המתקיימות בה. התוכנית פועלת זו השנה הרביעית ולמדו בו עד כה למעלה מ- 1000 סטודנטים. התכנית בנויה מקורסים הקיימים במחלקות השונות ועוסקים בגווניה של החברה הישראלית. הנ"ל מוכר גם כקורסים כלליים. מרצים המעוניינים שהקורסים שלהם יוצעו באשכול, מוזמנים לפנות אלינו.
- קורס מקוון "זהות ישראלית: חיים מתוך מחלוקת" תוך שימוש במתודות טכנולוגיות המעוררות חשיבה ומפעילות את הלומדים. הקורס מציג נקודות מבט מגוונות ומקורות מגוונים על הנושאים הנדונים בו.
- אנגלית כשפה זרה ברגישות תרבותית: פיתוח מערכי שיעור על בסיס רגישות תרבותית. התוכנית פועלת זו השנה השלישית. מרצות בתכנית העידו על האווירה הנעימה שהיא יצרה בכיתה שסייעה גם בעת משברים.
- סטודנטים: תכנית גישור במעונות. פיילוט, בשיתוף הקליניקות מהפקולטה למשפטים ודיקנית הסטודנטים, לגישור בקונפליקטים על רקע תרבותי, במעונות. המטרה היא להרחיב את הפיילוט לכלל הקמפוס.
- אקדמיה כחוליה מקשרת לשוק העבודה: פיתוח תכניות הכשרה מקצועית מותאמת לסטודנטים מגוונים.
- סביבת עבודה מגוונת: תוכנית עידוד והעסקה של עובדים מרקעים מגוונים, בכל הדרגים המנהליים. התכנית נעשית בליווי ומימון של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה.
- הערכה ומדידה: הערכת החוויה הסטודנטיאלית וחווית העובדים במוסד (תחושת שייכות, כתובת לפניות). במסגרת זו אנו מזמינים חוקרים לבצע מחקרים הקשורים לגיוון באקדמיה/בתעסוקה/שינוי עמדות. ניתן לערוך מחקר בשיתוף עם תכניות ההתערבות שאנו מקיימים.
- הוראה ושירות מותאמים לקהלים מגוונים- למכתב הרקטור לראשי המחלקות
אנו רואות בכם ובכן, חברי וחברות הסגל, חוליה מרכזית להצלחת התוכנית באוניברסיטה. אנו מזמינים אתכם ואתכן, לקחת חלק הן בעיצוב הרעיונות והן בביצועם.
לרעיונות, שאלות, בקשות והצעות, אנא פנו לכתובת המייל שלהלן:
פעילויות נוספות בקמפוס ברוח גש"ה
לימוד ערבית-עברית
מעיין במדבר הוא פרויקט המפגיש בין סטודנטים ערבים ויהודים ללימוד משותף. הלימוד מתנהל בשתי השפות וכולל עזרה אקדמית בכתיבה וביטוי בשפה העברית ולימוד של ערבית מדוברת.
אנחנו מזמינים אתכם להיפגש, להכיר ולהתחבר ולשפר את יכולותיכם בשתי השפות, להרשמה.
تبحثون عن فرصة جديدة للتعرف على اصدقاء جدد؟ التي من خلالها يمكنكم تحسين لغتكم العبرية الاكاديميه وتحسين اللغه العربيه المتحدثه لدى شريكك في المشروع؟
هذه فرصة مناسبة للتعرف على مشروع "نبع الصحراء"
"نبع الصحراء" هو مشروع لقاءات بين طلاب عرب ويهود لتعلم وتعاون مشترك بين طلاب عرب ويهود. المشروع يشمل لقاءات التي من خلالها تساعدتكم اكاديميا بتطوير قدرات الكتابة والتعبير وبمساعدة شريك المشروع تحدث اللغه العربيه.
ندعوكم للالتقاء والتعرف وتحسن قدراتكم باللغات.
מוזמנים גם להתרשם מפעילות הפרויקט בצפייה בסרטון.
סיור רמדאן בכפר קאסם
התקיים בחסות המנכ"ל ובשיתוף "תקווה ישראלית באקדמיה" ו"מוסדות אברהם". מטרת הסיור הייתה היכרות עם החברה הערבית מתוך תפיסה כי היכרות אישית ומפגש אנושי מייצרים קשרים ובונים גשרים.
המשלחת כללה את המנכ"ל ואנשי סגל בכירים ונועדה לשדר לחברה הערבית כי אנו מעוניינים להכירם ולקבל את פניהם בברכה בשערינו. אכן, הברכה והרצון הטוב היו הדדיים, כפי שניכר מהחיוכים והחיבוקים.
תכנית פלוגתא:
תכנית זו מפגישה סטודנטים מהתכנית לישוב סכסוכים עם משתתפים חרדים מחוץ לקמפוס. במפגשים אלו מלובנים נושאים שונים העומדים על סדר היום ביחסי חרדים-לא חרדים (חילונים, מסורתיים, ציונים דתיים).
זהויות שונות ומתנגשות במדינת ישראל: תכניות לימוד והידברות בין חילונים לדתיים העוסקת בכל הקבוצות התרבותיות: אשכנזים, מזרחיים, ציונים דתיים, אתיופים, רוסים ומהגרי עבודה.
תכניות הכנה, העצמה והתאמה ללימודים אקדמיים
מכינה להשלמת בגרויות ומכינה ייעודית: תכנית של תשעה חודשים, המתמקדת במקצועות שבהם יוכלו המסיימים ללמוד אחר כך בלא צורך בתעודת בגרות.
תורה עם דרך ארץ: תכנית לסטודנטים חו"ל.
תכנית מול"א: תכנית המואמת לתלמידי תיכון הלומדים באוניברסיטה, התכנית מופעלת באחריות דיקן הסטודנטים.
היחידה לנוער שוחר מדע פועלת במטרה לטפח ולעודד את ההתעניינות במדעים בקרב תלמידים בעלי מוטיבציה גבוהה. הפעילות ביחידה מספקת היכרות עם חזית המדעים, העשרה והרחבת דעת לבני נוער תוך חשיפתם לעוסקים במלאכת המחקר המדעי בסביבה אקדמית אוניברסיטאית.
תוכניות לימודים לתואר ראשון למגזר החרדי בכלכלה, ניהול ולוגיסטיקה לגברים, ובפסיכולוגיה לבנות. במרכז החרדי מתקיימת גם מכינה.
תכנית "שבט אחים" היא תכנית המנהיגות של ארגון "גשר" המיועדת לסטודנטיות ולסטודנטים סקרנים, שמבינים את החשיבות וההכרח בחיים המשותפים במדינת ישראל, בעלי אוריינטציה כלכלית-חברתית ורצון אמיתי לגרום לשינוי ביחסים שבין המגזרים בישראל.
התכנית יוצרת "מיקרו- קוסמוס" של שותפות בין מגזרית - בעיקר בין חרדים/ות וחילונים/ות. במהלכה תעבדו ביחד על פרוייקטים משותפים, תלמדו יחד סוגיות מדיניות ותהליכים הנוגעים לאחדות (בכלכלה, באקדמיה, בתקשורת, בפוליטיקה ועוד), ותשמעו הרצאות ממיטב האנשים בתחום. לבסוף, תעבירו את זה הלאה ותצאו לתיכונים על מנת לחנך את בני הנוער לשותפות ואחדות. בתור זוג שעובד יחד אתם תהוו עבורם "דוגמא חיה" לשותפות שכזו.
בשביל לחיות ולעבוד יחד - צריך פשוט לעשות את זה! אם אתם רוצים להבין לעומק את האינטרס המשותף בחיים יחד, וגם לחוות אותו - "שבט אחים" זה המקום בשבילכם!
קורס לישוב סכסוכים בחברה הישראלית בהנחיית ד"ר בן מולוב: במסגרת הקורס, שומעים הסטודנטים הרצאות ומנהלים דיונים עם מרצים המנתחים תהליכים ומגמות בכל הקבוצות התרבותיות בחברה הישראלית. הסטודנטים מקבלים כלים לצמצום קונפליקטים בין קבוצתיים בישראל.
קורס הידברות בין יהודים לערבים בהנחיית פרופ' זהבית גרוס: התכנית מתקיימת בבית הספר לחינוך ובחסות קתדרת אונסקו לחינוך לערכים לסובלנות ולשלום על שם ד"ר יוסף בורג.
קורס הידברות מוסיקלית בהנחיית ד"ר אבי גלבוע: התכנית מתקיימת במחלקה למוסיקולוגיה בשיתוף דיקאן הסטודנטים (מוכר גם כקורס כללי).
קורס מנהיגות רב תרבותית קורס קיץ בביה"ס למנהל עסקים (בוגרי י"א-י"ב).
תכניות למען הקהילה ברוח הפסוק ו"אהבת לרעך כמוך", מדגישה אוניברסיטת בר-אילן גם את חשיבותם של ערכי המעורבות החברתית וההתנדבות.
כמה מהפרויקטים הבולטים בתחום המעורבות החברתית הן הקליניקות המעשיות, המציעות לקהל הרחב סיוע וטיפול מקצועי חינם או בעלות סמלית. קליניקות אלו פועלות במחלקה לפסיכולוגיה, ביחידה ללימודי המשך של בית הספר לעבודה סוציאלית, בפקולטה למשפטים ובמחלקה לאופטומטריה.
הקליניקה הטיפולית לפסיכולוגיה מספקת טיפולים פסיכולוגיים המתבססים על מגוון הגישות הטיפוליות המקובלות. ניתן לפנות לקליניקה לקבלת עזרה נפשית, זוגית ומשפחתית. כמו כן, מטופלים בקליניקה אנשים בעלי חרדות מסוגים שונים, טראומות, התקפי פאניקה ועוד.
ביחידה ללימודי המשך של בית הספר לעבודה סוציאלית, פועלות ארבע קליניקות טיפוליות:
הקליניקה לטיפול מיני, שבה ניתן סיוע לגברים, לנשים ולזוגות בהתמודדות עם בעיות בתחום המיני כדי שיוכלו לממש את הפוטנציאל המיני שלהם בהתאם לשלבי החיים שבהם הם נמצאים.
הקליניקה לטיפול מיני באנשים עם צרכים מיוחדים, שבה ניתן סיוע בתחום הזוגיות והמיניות לגברים, נשים ולזוגות עם צרכים מיוחדים, במטרה לסייע להם לענות על ציפיות בני הזוג, להביא לכדי מיצוי את הפוטנציאל המיני שלהם ולשפר את איכות חייהם.
הקליניקה לטיפול זוגי ומשפחתי, המתמחה בטיפול בזוגות ובמשפחות החווים קשיים ומשברים בחיי הנישואין, בתחום ההורות וביחסי הורים-ילדים.
הקליניקה לטיפול באמצעות משחקים, שבה מטפלים בילדים בני 10-2 בשיטת ה- .Play Therapy בשיטה זו ניתן לאבחן ולתת מענה טיפולי למגוון רחב של קשיים רגשיים והתנהגותיים של הילדים.
כל הטיפולים בקליניקות אלו ניתנים בידי סטודנטים בתארים מתקדמים ובהדרכת אנשי הסגל הבכיר של התכנית. הקליניקות נגישות וזמינות לכל פונה ומחירי הטיפולים שווים לכל נפש.
בפקולטה למשפטים פועלות שמונה קליניקות שבהן מעניקים סטודנטים משנה ג' לצד עורכי דין מקצועיים ליווי וייצוג משפטי, ללא תשלום, לאנשים שידם אינה משגת. הקליניקות מתמחות בנושאים כמו: זכויות של אנשים עם מוגבלויות, זכויות נשים בענייני משפחה, מדיניות סביבתית, משפט אזרחי, גישור ויישוב סכסוכים ומשפט עברי. בד בבד עם עבודתם בקהילה, פועלים הסטודנטים בקליניקות לקידום הצעות חקיקה למען אוכלוסיות מוחלשות
קליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלות.
סיוע משפטי אזרחי.
סיוע לנשים בענייני משפחה.
סיוע ברוח המשפט העברי.
ישוב סכסוכים.
רגולציה סביבתית.
זכויות זקנים וניצולי שואה.
מינהל ציבורי.
התחלה חדשה: הקליניקה לסיוע אזרחי קהילתי ועמותת "רשת ביטחון חברתי": סיוע לאנשים שצברו חוב ונקלעו למעגל חובות ממנו אינם מסוגלים לצאת. הסיוע כולל מענה כולל לחייבים הכולל ייעוץ פסיכולוגי ומשפטי.
המחלקה לאופטומטריה מציעה בדיקות ראייה לקהל הרחב ללא תשלום ובדיקות מיוחדות לפציינטים עם ראייה לקויה ואבחון בעיות עיניים. את הבדיקות מבצעים סטודנטים במסגרת ההתמחות בשנה הרביעית ללימודיהם, בפיקוח צמוד של דוקטורים לאופטומטריה.
המחלקה מפעילה מרפאות המטפלות בבעיות ייחודיות בתפקודי עיניים וקליניקה לעדשות מגע. בחנות הקליניקה ניתן לרכוש משקפיים, עדשות מגע, תמיסות ואביזרים מיוחדים במחירים מוזלים.
פרויקט עוצמות: פועל בבית הספר לחינוך ומשלב סטודנטים עם מוגבלות שכלית, בשלוש רמות של לימודים אקדמיים. הפרויקט מעניק לסטודנטים עם המוגבלות השכלית הזדמנות ללמידה בסביבה אוניברסיטאית ולרכישת ידע תיאורטי בנושאים אקדמיים שרלוונטיים להם.
מרכז בייקר מיסודה של פרופ' פנינה קליין ז"ל, כלת פרס ישראל לחקר החינוך, פועל במסגרת בית הספר לחינוך במטרה לשפר את איכות הטיפול והחינוך הניתן לתינוקות, פעוטות וילדים בגיל הרך. המחקרים המתבצעים במרכז בתחומים אלו מהווים בסיס לשירותי הייעוץ וההדרכות הניתנים במקום. ההדרכות עוסקות במניעת קשיי התפתחות ובקידום ילדים עם איחור התפתחותי, בקידום ילדים מחוננים, וכן בשיפור איכות הטיפול והחינוך הניתן לתינוקות ולפעוטות השוהים במסגרות חינוכיות חוץ ביתיות.
מרכז חדד, הפועל גם הוא בבית הספר לחינוך, מספק אבחונים דידקטיים ופסיכודידקטיים באנגלית ובמתמטיקה לתלמידים ולסטודנטים לקויי למידה. בנוסף, ניתנים במרכז שירותי הוראה מתקנת בעברית ובאנגלית, קורסים לאסטרטגיות למידה בעברית ובאנגלית ותכנית ייחודית בלשון לתלמידים דיסלקטיים.
הפקולטה לרפואה בגליל: הוקמה בצפת מתוך החזון להיות לא רק מוסד מחקרי פורץ דרך, אלא גם מוסד המחויב חברתית התורם להתקדמות והתפתחות של הגליל. ייחודיותה של הפקולטה היא בפעילותה הענפה המשלבת בין מחקר לקהילה בד בבד עם חינוך הסטודנטים.
פרויקט רפאל: הוקם מתוך חזון להקמת חממה חברתית ומחקר משתף קהילה בה הקהילה מגדירה ומציעה פתרונות חדשניים לבעיות הבריאות המטרידות אותה בליווי והדרכת הפקולטה. הפרויקט פועל כשלוש שנים, כאשר מעל 100 ארגונים מרחבי הגליל ביקשו לקחת בו חלק. עד כה 13 פרויקטים הושלמו. ביניהם לדוגמא, פרויקט בשיתוף עמותת אלמנאל מסכנין שהכשירה נשים ערביות נכות להפוך לסוכנות שינוי במטרה להגביר את המודעות להנגשת שירותים גניקולוגים לנשים נכות בחברה הערבית. הפרויקט זכה למימון המשך של מענק יוקרתי של שגרירות ארה״ב וכעת מכשיר מחזור נוסף של נשים.
חממה חברתית לקידום בריאות: שיתוף פעולה חדש עם אוניברסיטת שיקגו, במחקר מבוסס קהילה בפרויקט רפאל בו הוקמה חממה חברתית לקידום בריאות, במחקרים המתמקדים בשנות הילדות המוקדמת הכוללים השמנת יתר והיפגעות ילדים באוכלוסיות הערביות והחרדיות וגם דרך חינוך רפואי בתכנית ייחודית על הקשר בין מאפיינים חברתיים המשפיעים על בריאות, תכנית השזורה לכל אורך שנות הלימוד וכוללת התנסות קהילתית מעשית יחד עם לימוד תיאורטי.
פרויקט בשיתוף המרכז לפיתוח שירותים לקשיש: במסגרת הפרוייקט ובשיתוף עיריית צפת הוכשרו פנסיונרים כליצנים קהילתיים, לצורך עבודה בהתנדבות עם קשישים עריריים ודמנטיים בקהילה.
אתג״ר הפרויקט הוקם מתוך מטרה לסייע למטופלים מוחלשים בעת המעבר מבית החולים חזרה הביתה בתום האשפוז. מטופלים זוכים לליווי המסייע להם להתגבר על אוריינות רפואית נמוכה ולהבנה טובה יותר של הוראות האשפוז. הסטודנטים עוברים הכשרה ייחודית וחדשנית ומתנסים בביקורי בית, אלה מאפשרים הבנה טובה יותר של הקשיים עימם מתמודד המטופל במעבר מאשפוז לקהילה. התכנית מלווה במחקר הערכה מקיף הן על חוויית המטופל והן על חוויית הסטודנט. הפרויקט כולל כיום קורס חובה ותכנית מילגאים ומלווה בצוות הדרכה רב מקצועי הכולל רופאים, אחיות, בלשנים, סוציולוגים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים.
בית חולים לדובים: מידי שנה מתקיים אירוע בית חולים לדובים, המזמן ילדים צעירים והוריהם למפגש היכרות ידידותי עם השירותים הרפואיים הניתנים בבית החולים ובמרפאות, במטרה להפחית את חשש מפני הטיפול הרפואי.
קורס מתורגמנות קהילתית: סיוע למיעוטים לשוניים (עולים חדשים, בני-מיעוטים, מהגרי-עבודה ותיירים) במצבים הרגישים, שבהם עלולה תקשורת לקויה אף להיות כרוכה בפיקוח-נפש.
תכניות ומרכזים לשיח בנושאי חברה ורב תרבותיות
המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי: המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי באוניברסיטת בר-אילן נועד לשמש מוקד אקדמי לעיסוק בשאלות התיאורטיות, הנורמטיביות והמוכוונות-מדיניות הנובעות מהצימוד החוקתי בהגדרה המקובלת לזהותה של ישראל "כמדינה יהודית ודמוקרטית".
המרכז יהווה בית גידול לחשיבה רעננה על עיצוב החברה והמשפט בישראל בדרך המשלבת ערכים יהודיים ודמוקרטיים, על מגוון המשמעויות של מושגים טעונים אלה. בכך ישמש המרכז כפלטפורמה לדיאלוג בין ההיבטים היהודיים והדמוקרטיים של החברה הישראלית ושל המשפט הישראלי. המרכז יפעל בשלושה אפיקי פעולה מרכזיים: תחום מחקרי, תחום ציבורי ותחום חינוכי.
הבימה הציבורית לשיח יהודי ודמוקרטי סדרת מושבים בתמיכת קרן פעמי תקווה: מטרת סדרת המושבים של "הבימה הציבורית לשיח יהודי ודמוקרטי" היא ליצור שיח ציבורי בין אישים מתחומי עניין מגוונים (אנשי רוח ואנשי מעשה) ובעלי עמדות שונות. בימת השיח מתנהלת בפני קהל, והיא פתוחה לכלל הציבור: סטודנטים מן הפקולטה ומחוצה לה, אנשי אקדמיה והקהל הרחב.
כל מושב בסדרה עוסק בסוגיה טעונה ורבת פנים אחרת אשר מביאה לידי ביטוי מתח אפשרי בין שני היסודות - "היהודי" וה"דמוקרטי" ומבקש להציע פתרונות ליישובו. בין הסוגיות אשר נדונו: חינוך יהודי ודמוקרטי, גיור, השבת במרחב הציבורי, ונישואין אזרחיים. את המושב פותחים דוברים מרכזיים, ולאחר מכן מתקיים פאנל מגוון של מספר משתתפים אשר דנים בהיבטיה השונים של הסוגיה. לאחר הצגת עמדותיהם ודיון שנערך על ידי המנחה, נפתח המושב לשאלות והצעות מן הקהל.